fbpx
NaslovnicaCrna GoraOhrabruje odluka svih partija da učestvuju na izborima

Ohrabruje odluka svih partija da učestvuju na izborima

Podgorica, (MINA) – Vlada čini sve da omogući bezbjedno sprovođenje izbora, u fer i demokratskoj atmosferi, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, dodajući da odluka svih političkih partija da učestvuju na izborima ohrabruje i dodatno osnažuju njihov legitimitet.

Darmanović se, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), sastao sa predstavnicima OEBS/ODIHR Misije za praćenje izbora u Crnoj Gori

On je rekao da Crna Gora visoko cijeni ulogu ODIHR-a i njihovo prisustvo tokom izbornih procesa i reforme izbornog zakonodavstva.

Darmanović je zahvalio ODIHR-u i Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a na naporima da, i u ovim otežanim okolnostima, omoguće prisustvo svojih posmatrača u Crnoj Gori.

On je rekao da očekuje da će, kao i do sada, predstojeći Izvještaj biti objektivan i višestruko koristan.

Darmanović je kazao da je trenutna politička situacija u Crnoj Gori zadovoljavajuća, i dodao da očekuje da će svi učesnici izbora iskazati odgovoran odnos i da neće biti pokušaja remećenja normalnog izbornog procesa.

Svakako, kako je naglasio, mjere predostrožnosti moraju biti prisutne.

U kontekstu ispunjavanja preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR i reformi zakonodavnog okvira, Darmanović je podsjetio na napore vladajuće koalicije da ih u prethodnom periodu implementira u najvećoj mogućoj mjeri.

Prema riječima Darmanovića, Vlada je preduzela sve važne korake kako bi izbori bili održani u normalnom ambijentu, uvažavajući demokratske principe i poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

Potpredsjednica Parlamentarne Skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt rekla je da je zahvalna na razumijevanju crnogorskih institucija zbog odluke o promjeni formata misije koja je nastupila usljed epidemiološke situacije u zemlji.

Navodi se da je konstatovano da podrška ODIHR-a i Parlamentarne skupštine OEBS-a, kao i značajnog broja međunarodnih posmatrača koji će biti prisutni na predstojećim izborima, predstavlja potvrdu zalaganja Crne Gore da se kvalitetno pripremi za održavanje izbora.

„Imajući u vidu da su u svim ranijim izvještajima izbori u Crnoj Gori ocjenjivani kao izbori organizovani u mirnom i demokratskom duhu, izraženo uvjerenje da će i predstojeći pokazati isti trend“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije