fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdluka o Koverti u narednih 15 dana

Odluka o Koverti u narednih 15 dana

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijeće u narednih 15 dana odluku da li će u slučaju Koverta podnijeti optužnicu ili obustaviti istragu, saopštio je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

On je danas na konferenciji za novinare, upitan da li planira da podigne optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića zbog afere Koverta, naveo da vjeruje da će u tom predmetu u narednih 15 dana biti donijeta odluka.

“Pošto se predmet nalazi u istrazi, odluka može biti podizanje optužnice ili obustavljanje istrage”, objasnio je Katnić.

Na pitanje na osnovu čega tvrdi da su članovi iste kriminalne grupe Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta i Stijepović, on je kazao da on to ne tvrdi.

„Postoje dokazi koji ukazuju do stepena osnovane sumnje da su određene osobe učinile krivično djelo pranje novca putem pomaganja, i to u okviru iste kriminalne organizacije“, rekao je Katnić.

On je dodao da su za tu kriminalnu organizaciju identifikovali da ima više desetina članova, protiv koje su podnijeli već tri optužnice.

Katnić je naveo da očekuje da će protiv te kriminalne organizacije u narednih 15 dana podnijeti još dvije optužnice.

Upitan da li je Stijepović saslušan u drugom predmetu u kojem se pominje zajedno sa Medojevićem, on je odgovorio potvrdno.

„U tom predmetu preduzeli smo radnje, saslušali sve osumnjičene, a to znači da smo saslušali i Stijepovića“, rekao je Katnić.

Upitan da li je predsjednik Skupštine Ivan Brajović saslušan i osumnjičen u slučaju revolving kartica i u kojoj je fazi taj postupak, Katnić je odgovorio da Brajović nije osumnjičen i da ga zbog toga nijesu mogli ni saslušati.

Katnić je kazao da u tom predmetu još nema osumnjičenih, da se ispituju događaji i utvrđuje sa li su oni proizveli društveno opsane posljedice.

„Do tada je Brajović ugledan građanin i ja žarko želim da to bude i dalje. Ne bih volio da ne bude, ali ako bude – mi nemamo selekcije“, naveo je Katnić.

Na pitanje kako komentariše to što viši državni tužilac Miloš Šoškić nije reagovao kada je napadnut novinar Dana Vladimir Otašević, Katnić je odgovorio da odgovara samo za postupanje specijalnih tužilaca u SDT, službenika i policijskog tima u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Ako bi neko počinio krivično djelo iz nadležnosti SDT-a bezrezervno bi pokrenuli postupak“, naveo je Katnić.

Katnić je, na pitanje da li je proširena istraga u slučaju Nenada Vujoševića, odgovorio potvrdno.

„U ovom slučaju osnovana sumnja ide u pravcu toga da je to lice postalo član kriminalne organizacije. Bilo je proširenja istrage prema određenim osobama i u narednih 15 dana očekujem da će biti podignuta optužnica“, kazao je Katnić.

Upitan da prokomentariše navode biznismena Zorana Bećirovića da kreće u njegov progon, Katnić je rekao da cjelokupno SDT postupa u skladu sa Ustavom i zakonima.

„Ako bi bilo ko postupao suprotno, i tom prilikom svjestan svog djela i znajući da je to zabranjeno, htio njegovo izvršenje, učinio bi krivično djelo zloupotrebe službenog položaja“, dodao je Katnić.

On je naglasio da će svako, bez obzira na status, položaj ili bilo koje druge karakteristike, biti procesuiran ako u izviđajnom postupku postoji osnov da je učinio krivično djelo.

Kako je kazao Katnić, cilj je da pravda dođe na vrata počinilaca krivičnih djela.

Najčitanije