fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbor za politički sistem podržao odgađanje izbora

Odbor za politički sistem podržao odgađanje izbora

Podgorica, (MINA) – Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani 30. oktobra.

Dopune Zakona podržali su sedam poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratke partije, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije.

Protiv je bio predstavnik Demokratske Crne Gore.

Šef kluba Crno na bijelo Miloš Konatar je, u ime predlagača, kazao da nema šefa kluba koji nije potpisao takav predlog zakona za objedinjavanje i odlaganje izbora.

Konatar je kazao da taj predlog nije nov, ukazujući na inicijative bivšeg predsjednika Skupštine Alekse bečića, šefova poslaničkih klubova Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene i koalicije Crno na bijelo.

“Radi se o istim zakonskom rješenju, i nema jednog šefa kluba koji nije potpisao ovakav predlog zakona za objedinjavanje i odlaganje lokalnih izbora”, kazao je Konatar.

On je naveo da je iz Evropske komisije sugerisano da je smetnja održavanju izbora u fer uslovima to što su lokalni izbori rascjepkani i što je društvo u konstatnoj kampanji

Konatar je rekao da se u izvještaju za 2020. godinu konstatuje da nije sprovedena sveobuhvatna izborna reforma i da se izbori održavaju parcijalno.

“Mi smo i sada imali predlog da od 5. juna svake nedjelje imamo konstatne izbore u po nekoliko gradova, što bi značilo da Crna Gora do sredine jula bude u konstantnoj izbornoj kampanji”, kazao je Konatar.

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kazala je da ta partija u svom programu godinama baštini objedinjavanje izbora u jednoj godini i da tome treba težiti.

“Svi zajedno smo tokom ovih godinu predlagali ovaj zakon. Prvo klub poslanika Demokrata, nakon toga SNP i Fronta. Zašto su svi promijenili mišljenje osim SNP-a, ne znam”, kazala je Paunović.

Predrag Bulatović iz DF-a, smatra da se treba bazirati na zakonu o Izboru odbornika i poslanika, ukazujući na član pet u kome se navodi da mandat odbornika odnosno poslanika traje četiri godine.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić kazao je da suština rada koji treba da uslijedi na izbornom zakonodavstvu jeste održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu

“To podrazumijeva održavanje 24 lokalnih izbora u jednom danu, ali to nije moguće ostvariti bez političkog dogovora”, kazao je Nikolić.

Poslanik Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore, rekao je da se “odavno na stolu nije našlo takvo rješenje“.

“Rješenje koje trupačke gazi i zakon i Ustav crne Gore, i to zakonsko rješenje je nešto što je u nizu pravnih lakrdija ove parlamentarne većine”, rekao je Martinović.

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi sjutra će na plenumu razmatrati poslanici crnogorskog parlamenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije