fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbor podržao amandmane Prave Crne Gore

Odbor podržao amandmane Prave Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Amandmani Prave Crne Gore na budžet kojim se traži novac za finansiranje izgradnje biblioteke mitropolita Amfilohija u Manastiru Stanjevići, i za zarade asistenata u nastavi, postali su sastavni dio Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.

Kako je saopšteno iz Prave, ti amandmani su podržani na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kojoj je prisustvovao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Oni su naveli da je amandmanom koji se odnosi na izgradnju biblioteke mitropolita Amfilohija opredijeljeno je 479,6 hiljada EUR.

“Riječ je o izuzetnoj zbirci od preko 25 hiljada primjeraka vrijednih knjiga na brojnim svjetskim jezicima koje je Mitropolit Amfilohije sakupljao čitav svoj život, a tu su i mnogi Mitropolitovi zapisi i rukopisi”, navodi se u saopštenju Prave.

Dodaje se da je uzor za oblikovanje polica za knjige Njegoševa biblioteka u Biljardi na Cetinju.

“Crna Gora na ovaj način omogućava da ove izuzetno vrijedne knjige budu dostupne javnosti”, kaže se u saopštenju.

Iz Prave su kazali da je nesumnjivo riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori, već, kako su naveli, i za svakog građanina Crne Gore.

“Takođe, imajući prethodno u vidu, Amfilohijeva biblioteka nesumnjivo će biti itekako privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz Prave su naveli da se drugi prihvaćeni amandman odnosi na obezbjeđivanje novca u budžetu za zarade asistenata u nastavi za jul i avgust naredne godine i da je za njih opredijeljeno 490,800 EUR.

Navodi se da je poslanik Marko Milačić u ime Prave Crne Gore podnio Predlog zakona o izmjeni Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kojim je predviđeno da asistenti u nastavi budu zaposleni na neodređeno vrijeme.

Podsjećaju da je dosadašnje zakonsko rješenje predviđalo je da asistenti u nastavi rade na određeno vrijeme do kraja školske godine, koja se završava u junu svake godine.

“Usvajanjem ovog predloga zakona, asistenti u nastavi će moći da rade na neodređeno vrijeme 12 mjeseci u godini”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije