fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbor će prikupljati informacije o spornim postupcima bivše vlasti

Odbor će prikupljati informacije o spornim postupcima bivše vlasti

Podgorica, (MINA) – Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu počeće da prikuplja informacije i činjenice o spornim postupanjima i aktivnostima nadležnih organa bivše vlasti u pojedinim slučajevima, zaključeno je na sjednici tog tijela.

Taj zaključak usvojen je glasovima članova Odbora iz parlamentarne većine, dok su predstavnici opozicije napustili sjednicu.

Opozicioni članovi Odbora ocijenili su da se to tijelo miješa u posao nadležnih organa.

Poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović kazala je da ju je iznenadio predloženi dnevni red.

“U nadležnosti Odbora to ne piše, ako vi smatrate da možete da preuzimate nadležnosti drugih državnih organa to su možda vaši koalicioni odnosi gdje nemate pokrivenosti u oblasti bezbjednosti pa želite preko ovog Odbora da dođete do toga”, kazala je Šćepanović.

Ona je rekla da Odbor nije ni policija, ni tužilaštvo.

Obrazlažući današnji dnevni red Koprivica je kazao da je vrijeme da se sazna istina.

“Posebno u onim spornim slučajevima koji opterećuju javnost, najviše zbog snažne kriminalne pozadine”, rekao je on.

Koprivica je kazao da su to pitanja koja su izazivala razna sporenja šta se i na koji način dešavalo.

“Ko je kriv, ko bi trebalo da snosi odgovornost, ko je bio odgovoran da postupa i da dođe istine u ovim slučajevima”, dodao je on.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je da je parlamentarna većina poslala poruku da želi da Crnu Goru vrati vladavini prava.

“I da ukaže svima da treba da rade svoj posao. Želimo punu istinu u vezi sa dešavanjima na Cetinju, da je tužilaštvo radilo svoj posao, da je policija radila svoj posao, i da je Vlada demontirala Demokratsku partiju socijalista, Milo Đukanović ne bi branio Crnu Goru na Cetinju”, rekao je Bulatović.

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak kazala je da “ove teme muče građane godinama”.

“Nije postojala politička ni druga volja da se riješe. Moramo biti svjesni da je velika greška ove Vlade što je metiljavo krenula u sve procedure pa je poraženi režim krenuo vrlo opasno da prijeti i opstruira ove procese”, rekla je Bošnjak.

Na današnjoj sjednici, kako je kazao Koprivica, usvojen je zaključak da će Odbor pribaviti potrebne informacije i stručna mišljenja i činjenice o aktivnostima događajima i pitanjima koja su izazvala nejasnoće, dileme i principijelna sporenja.

“Odbor je odlučio da će u toku rada na rasvjetljavanju predloženih pitanja pozvati na parlamentarna saslušanje sve institucije, organe koji su na neki način uključeni u navedenu preblematiku dnevnog reda”, dodao je Koprivica.

On je kazao da će Odbor pozvati nevladine organizacije koje budu zainteresovane da daju doprinos u rješavanju predloženih pitanja, pozivaće i stručne konsultante koji bi svojim znanjem doprinijeti iznalaženju rješenja.

“Odbor je stava da se mora saznati istina ko je, kako i zašto doveo do protivzakonitog i selektivnog postupanja odnosno nepostupanja organa vlasti u cilju zataškavanja afera i prikrivanja počinalaca kriminalnih djela”, rekao je Koprivica.

On je kazao da će Odbor rješavati jedno po jedno pitanje i na taj način pokušati da rasvijetli navedene slučajeve smatrajući, kako je kazao Koprivica, da javnost ima pravo da zna i bude upoznata sa stvarnim, činjeničnim stanjem.

Usvojen je i zaključak da će Odbor na transparentan i efikasan način sprovoditi planirane sjednice po ovim pitanjima.

Zaključeno i da nadležnim organima zahtjev za dostavljanjem informacija o svakom slučaju, sa rokom odgovora od 15 dana.

Usvojen je i zaključak da predsjednik Odbora sa parlamentarnom većinom razmotri Izmjene i dopune Zakona o parlamentarnoj istrazi, o tajnosti podataka, i eventualne izmjene Zakona o parlamentarnom nadzoru sektora bezbjednosti.

Koprivica je na današnjoj sjednici najavio da će Tužilački savjet ubrzo biti izabran.

On je dodao da “niko nema potrebu da brine”.

“Rješenje će biti vrlo brzo gotovo, mislim da će javnost biti itekako zadovoljna”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima novi Tužilački savjet osvježiće tužilačku organizaciju, koja će obezbijediti vladavinu prava.

“I sigurno nećemo zaboraviti ono što se ranije dešavalo, sve to treba da istjeramo na čistac”, poručio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije