fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdblokiran prilaz deponiji Mislov do

Odblokiran prilaz deponiji Mislov do

Nikšić, (MINA) – Mještanin nikšićkog prigradskog naselja Kličevo, Dragan Nikčević, dozvolio je danas oko 13 sati odvoz smeća, nakon što je 30 sati blokirao put koji preko njegovog imanja vodi do gradske deponije Mislov do na kojoj je još aktivan požar.

Nikčević je kazao da je odlučio da odblokira prilaz deponiji, jer ne želi da grad bude zatrpan smećom i prouzrokuje se zaraza u vrelim ljetnjim danima.

On je pozvao nadležne da što prije iznađu lokaciju za privremeno odlagalište gradskog otpada, dok se ne sanira problem požara na deponiji Mislov do, koja predstavlja dugogodišnji problem.

Nikčević je tokom blokade prolaz dozvoljavao samo kamionima sa vodom i građevinskim materijalom za nasipanje kojim je zatrpavana deponija kako bi se ugasio požar, koji je kao i prethodnih mjeseci ponovo zahvatio dubinu tog privremenog neuređenog gradskog odlagališta otpada.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ranije je rekao da lokalna uprava radi sve kako bi riješila taj dugogodišnji gorući ekološki problem grada.

Kovačević je kazao da Služba zaštite i spašavanja drži požar pod kontrolom kako se ne bi proširio i zahvatio ostatak Budoša, dok su nadležne službe preduzele sve kako bi se kritična mjesta na deponiji tamponirala i ublažio problem, kao što je urađeno i prije mjesec i po kada je gorio Mislov do.

Prema njegovim riječima, teško je dugogodišnji problem riješiti za dva mjeseca, mada je lokalna vlast odmah po preuzimanju upravljanja gradom počela rješavanje pitanja gradske deponije.

Kovačević je podsjetio da su sa Ministarstvom ekologije, planiranja i urbanizma počeli aktivnosti oko izgradnje reciklažnog centra i iznalaženja načina za saniranje Mislovog dola.

Deponija Mislov do udaljena je šest kilometara od centra Nikšića i kao divlje odlagalište jedna je od najcrnjih ekoloških tačaka u Crnoj Gori.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini oko dva hektara, počelo je 2.003 godine, uz obrazloženje nadležnih da će to samo biti privremeno rješenje.

Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo različitog otpada, a lokacija, prema ocjeni ekologa, nije zadovoljavala standarde ni u danima kad je postala privremena.

Na godišnjem nivou u Mislovom dolu deponuje se oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu i do danas je odloženo 650 hiljada tona različitog otpada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...