fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbijena peticija Sačuvajmo Sinjajevinu

Odbijena peticija Sačuvajmo Sinjajevinu

Podgorica, (MINA) – Vlada je danas odbila peticiju „Sačuvajmo Sinjajevinu – proglasimo Sinjajevinu zaštićenim područjem i parkom prirode”.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada nije prihvatila e-Peticiju s obzirom na to da je Prostornim planom Crne Gore definisano da se izbor i određivanje kompleksa i lokacija neophodniih za funkcionisanje sistema odbrane vrši na osnovu zakonskih i strateških dokumenata koji regulišu oblast odbrane.

U saopštenju se navodi i da je, u skladu sa Zakonom o odbrani, Vlada donijela Strategijski pregled odbrane i Dugoročni plan razvoja odbrane 2019-2028.

„Kojim je, između ostalog, definisano da je jedan od ključnih prioriteta Ministarstva odbrane, da se na lokaciji koja se nalazi na planini Sinjajevina, formira vojni poligon koji mora da obezbijediti uslove za taktičke vježbe jedinica do ranga bataljona i bojna gađanja pješadijskim naoružanjem i artiljerijskim oruđima Vojske“, kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da Ministarstvo odbrane nema namjeru da na prostoru Sinjajevine gradi infrastrukturne objekte.

„Da bi bile otklonjene bilo kakve sumnje u eventualna zagađenja, Ministarstvo će u saradnji sa nadležnim i akreditovanim institucijama, obezbjediti transparentan sistem monitoringa životne sredine“, navodi se u sapoštenju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka kojim se taj akt usaglašava sa Zakonom o državnoj upravi, propisuju se nadležnosti organa u postupku izdavanja dozvola za pristup tajnim podacima za zaposlene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore i koriguju se pojedine odredbe važećeg Zakona radi preciznijeg tumačenja i primjene.

Kako je saopšteno, u predloženom tekstu prihvaćene su, u odnosu na prethodnu verziju Predloga zakona, primjedbe dijela civilnog sektora koje se tiču osnova za proglašavanje podataka tajnim.

„Iz ranijeg teksta uklonjena je odrednica da osnov proglašavanja podatka tajnim može biti i štetna posljedica za ostvarivanje funkcije organa“, precizira se u saopštenju

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...