fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbijen zahtjev MCP o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

Odbijen zahtjev MCP o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

Podgorica, (MINA) – Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako se navodi u rješenje, u koje je agencija MINA imala uvid, odbija se kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

U opširnom obrazloženju se, između ostalog, navodi da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada je u ponedjeljak naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da, bez odlaganja, u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir, umjesto Prijestonice, kao vlasnika upiše državu.

“Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će, umjesto Prijestonice Cetinje, kao nosioca prava svojine…, vratiti upis na Državu Crnu Goru”, navodi se u zaključku koji je Vlada usvojila u srijedu.

Zaključak je usvojen bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova.

Iz Vlade su Upravi za katastar i državnu imovinu naložili i da bez odlaganja, do okončanja postupka promjene upisa, u listu nepokretnosti unese zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja.

Vlada je tu odluku donijela dan uoči sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, na čijem je dnevnom redu bila inicijativa građana za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije