fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbijanjem zahtjeva opozicije izglasavanje Vlade bilo bi onemogućeno duži period

Odbijanjem zahtjeva opozicije izglasavanje Vlade bilo bi onemogućeno duži period

Podgorica, (MINA) – Parlamentarna većina bi, odbijanjem zahtjeva opozicije za odlaganje sjednice Skupštine, došla u situaciju da ostane bez kvoruma za izmjenu i dopunu Poslovnika, čime bi na duži period bilo onemogućeno izglasavanje Vlade, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Predsjednik Kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović kazao je da je javnost opterećena zlonamjernim konstrukcijama pojedinih adresa u vezi sa odlaganjem sjednice Skupštine za 2. decembar.

Kako je naveo, parlamentarna većina koja treba da izglasa novu Vladu suočava se sa problemima usljed činjenice da je nekoliko poslanika zaraženo virusom kovid-19 i time spriječeno da prisustvuje sjednicama.

„Kako bi prevazišli nastali problem, Kolegijum predsjednika Skupštine predložio je izmjene i dopune Poslovnika kojima se omogućava i elektronsko glasanje, dakle bez fizičkog prisustva“, rekao je Bogdanović.

Kako je objasnio, da bi neophodne izmjene Poslovnika bile usvojene potreban je kvorum na sjednici na kojoj će se te izmjene i dopune izglasavati.

„Kako je nekoliko poslanika parlamentarne većine onemogućeno da prisustvuje, to se kvorum može obezbijediti jedino prisustvom parlamentarne opozicije“, kazao je Bogdanović.

On je podsjetio da je prvobitno, konsenzusom svih predsjednika poslaničkih klubova, dogovoreno da 23. novembra na Cetinju bude održana posebna sjednica na kojoj će biti usvojene neophodne izmjene i dopune Poslovnika, a potom 24. novembra sjednica na kojoj će se izabrati nova Vlada.

Kako je naveo Bogdanović, u međuvremenu je parlamentarna opozicija zatražila da se sjednica na kojoj će biti izabrana Vlada ne održava od 24. novembra do 1. decembra.

On je dodao da je naknadno utvrđeno da je potreban rok kako bi se izmjene i dopune Poslovnika, koje se usvoje 23. novembra na Cetinju, objavile u Službenom listu i tako stupile na snagu, što je preduslov za njihovu primjenu.

Zato je, kako je kazao Bogdanović, kao dan održavanja sjednice za izbor nove Vlade određen najraniji mogući i to 2. decembar.

„Da je parlamentarna većina odbila zahtjev parlamentarne opozicije za odlaganjem sjednice, došla bi u situaciju da ostane bez kvoruma za izmjenu i dopunu Poslovnika, pa bi time u znatno dužem vremenskom periodu zbog virusom zaraženih nekoliko poslanika vlasti onemogućila izglasavanje Vlade“, naveo je Bogdanović.

On je ponovio da su se svi šefovi klubova poslanika vlasti i opozicije dogovorili da sjednica Skupštine, na kojoj će mandatar Zdravko Krivokapić predstaviti program i personalni sastav nove Vlade, bude održana 2. decembra.

Najčitanije