fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd Božića litije četvrtkom i nedjeljom

Od Božića litije četvrtkom i nedjeljom

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) nakon Božića organizovaće protestna okupljanja dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom, saopšteno je iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Kako se navodi, protestna okupljanja biće organizovana u terminu u kom su se i do sada odvijala, poslije večernje službe i molebana, u mjesnim hramovima.

„Od kada se, ako Bog da, navrši trodnevno proslavljanje Roždestva Hristovog, pa u narednim danima, Crkva će organizovati protestna okupljanja, mirna, molitvena i nenasilna, dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom uveče“, piše u saopštenju Episkopskog savjeta SPC.

Navodi se da će sadržaj protestnih poruka i putanju molitvenih litija odrediti narod i mjesno sveštenstvo, uz blagoslov eparhijskih arhijereja.

„Dok god traju pomenuta sabranja njihove poruke moraju ostati rasterećene bilo kakve politizacije, strančarenja, pa i bilo kog oblika nacionalizma, ili kakve god zemaljske ideologije, koja nema veze sa jevanđelskom blagom vijesti“, ističe se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta SPC pozvali su vjerni narod sa sveštenstvom da istraju u mirnim i molitvenim protestima, u borbi za slobodu i prava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

„Molimo se Bogomladencu Hristu da ovdašnje vlasti koliko sjutra nađu način da van snage stave antiustavni Zakon koji su nedavno, u gluvo i mrklo doba noći, usvojili u crnogorskoj skupštini, ili da izglasaju novi koji će popraviti i unaprijediti taj pomenuti“, piše u saopštenju.

Kako su kazali iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, u slučaju da crnogorske vlasti nastave sa dosadašnjom jednostranošću, moraju se naoružati strpljenjem i upornošću, punim ljubavi i vjere.

„Ali ako sve bude kao do sad, kao protekle i kao prethodne četiri godine, kada predstavnici Vlade nijesu htjeli da čuju ni za kakav dogovor sa nama, apelujemo na svaku hrišćansku dušu da istraje u protestima za svoja građanska i vjerska prava“, naveli su iz Episkoposkog savjeta.

Ta prava, kako su dodali, zagarantovana su im Ustavom i ranije donijetim zakonima, kao i međunarodnim, univerzalnim ljudskim propisima.

„Molimo se Gospodu da prosvijetli razum sudijama Ustavnog suda, da izmjere po Božijoj i ljudskoj pravdi našu skoru inicijativu i da obznane ono što već svi vide – kako ovaj i ovakav zakonski tekst nije u skladu sa Ustavom ove zemlje, da ne pominjemo međunarodno pravo i pravdu“, kazali su iz Episkopskog savjeta SPC.

To bi, kako su rekli, otvorilo vrata zdravom i civilizovanom dogovoru, na dobro svih građana Crne Gore.

„Zato, molimo se Bogu da razlozi za naše proteste nestanu koliko sjutra, a da nas opet isti Gospod ukrijepi da istrajemo, ako treba, u nedogled“, naveli su iz Episkopskog savjeta SPC.

Najčitanije