fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd 33 respiratora nabavljena prošle godine 23 ne rade

Od 33 respiratora nabavljena prošle godine 23 ne rade

Podgorica, (MINA) – Od 33 respiratora, koja su nabavljena prošle godine, 23 ne rade, saopšteno je na konferenciji za novinare predstavnika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Ministarstva zdravlja.

Na konferenciji je saopšteno da je kupljen 31 respirator, vrijednosti 600 hiljada EUR, a da su dva donirana.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da je saznala, u okviru pravljenja novogodišnjeg plana, da postoji problem sa respiratorima marke UVENT.

Prema njenim riječima, konstatovano je da nijedan od aparata marke UVENT nije u upotrebi i da su takvi aparati neupouzdani, i zbog toga povučeni iz upotrebe.

Ona je dodala da u KCCG ima 17 aparata, koji nijesu upotrebljivi.

Prema riječima Radulović, kada su pogledali proizvodnju ustanovljeno je da je jedan proizveden 2019, a ostali 2015. i 2016. godine.

„Takođe je potvrđeno da ne postoji ugovor o trgovini i da nemamo saznanja da li su ti aparati u garanciji ili ne, i na osnovu toga ne možemo da planiramo njihovo servisiranje“, kazala je Radulović.

Na pitanje koliki problem predstavlja to što 17 aparata ne radi, Radulović je odgovorila da nemaju nedostatak respiratora, ali da niko ne može da predvidi trenutak kada će upravo ti respiratori o kojima se govori nedostajati.

“Onda ćemo morati da reagujemo i da kupimo te respiratore koji fale i da napravimo dodatni trošak”, navela je Radulović.

Ona je kazala da se u KCCG nalaze 143 respiratora.

Upitana da li u KCCG svi pacijenti imaju isti tretman, Radulović je odgovorila da od dana kad je ona na čelu te ustanove, nijedan kovid pacijent nije upućen nigdje i da svi imaju isti tretman.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) u martu prošle godne ugovorilo kupovinu 31 respiratora, a da su dva donirana.

“Mimo ovih 17, ne rade dva u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru i jedan u Baru”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je 31 respirator plaćen 600 hiljada EUR, a svaki njih u prosjeku 20 hiljada EUR.

Borovinić Bojović je rekla da ne postoji dokumentacija o kupovini.

“Nigdje nema ugovora ni garancije za ovu kupovinu. U obavještenju Krizog medicinskog štaba nigdje se ne navodi da se radi o aparatima koji su mahom proizvedeni 2015. i 2016. godine, što znači da su nabavljani pod markom novih aparata”, kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je rekla da su na fakturama potpisi bivšeg direktora KCCG Jevta Erakovića, a odluku o plaćanju potpisao je tadašnji predsjednik NKT-a Milutin Simović.

Ona je kazala da će objašnjena za to tražiti nadležni organi.

Upitana zbog čega sporo teče imunizacija, Borovinić Bojović je navela da proces vakcinacije ide po planu.

“Do sada su stigle 44 hiljade vakcina. Masovna vakcinacija će početi dolaskom većeg broja kontigenta vakcina, koji se očekuje u narednih 20-tak dana”, rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li je poznato ko je proizvođač vakcina koje treba da stignu iz EU, ona je odgovorila da se preko COVAX inicijative očekuje dolazak oko 25 do 30 hiljada doza AstraZeneka vakcina.

Tehnički direktor KCCG Rade Gardašević kazao je da ne postoji dokumentacija da su aparati testirani nakon što su stigli u KCCG, i dokumentacija na osnovu koje bi se znalo da li aparati imaju garanciju i da li mogu biti servisirani.

On je naveo da ne postoje zapisnici ili bilo kakvi dokumenti u ovom trenutku o eventualnim testiranjima aparata na vještačkim plućima u KCCG.

Najčitanije