fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd 1. oktobra radiće i vrtići

Od 1. oktobra radiće i vrtići

Podgorica, (MINA) – Vrtići u Crnoj Gori počeće da rade 1. oktobra, kada počinje i nastava u školama, kazala je generalna direktorica direktorata za obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić.

Ministarstvo prosvjete pripremilo je za škole detaljnu informaciju o organizaciji nastave, koja, kako je saopšteno, bazu ima u preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), složenoj epidemiološkoj situaciji i potrebi da se zaštite djeca, ali i da im se obezbijedi znanje.

Nikolić Vučinić je za Televiziju Crne Gore kazala da će djeca od prvog do šestog razreda osnovne, kao i prvog razreda srednje škole, ići redovno u školu, dok će ostali razredi pratiti nastavu online.

“To je jako važno imajući u vidu preporuke IJZ, kojima smo se mi vodili kada smo donosili odluku na ovaj način,” navela je Nikolić Vučinić, prenosi portal RTCG.

Ona je istakla da su smatrali da je prelazak iz osnove u srednju školu vrlo važan korak, da prvi razredi upoznaju nove profesore, i na tome se, kako je kazala, bazirala odluka koji će razredi ići u školu, a koji neće.

“O ovoj odluci su podijeljena mišljenja, ali smo se mi prvenstveno vodili zdravljem djece. Bitno je da sačuvamo zdravlje, a sa druge strane da obezbijedimo djeci da uče. Odmori između časova biće organizovani u okviru učionica,” kazala je Nikolić Vučinić.

Prema njenim riječima, već u avgustu je Ministarstvo prosvjete organizovalo stvaranje materijala, i od 1. oktobra počeće emitovanje.

“Djeca neće učiti samo na osnovu tog materijala, koji će se emitovati na TV, već će nastavnici kao i prethodnog puta biti u komunikaciji sa djecom, pa će pored plasiranja nastavnog sadržaja djeci, nastavnici morati da prate njihov rad kroz domaće zadatke“, pojasnila je Nikolić Vučinić.

Kako je navela, škola će morati da obezbijedi konsultacije sa profesorima za svu djecu, a pismeni zadaci i provjera znanja će se ovoga puta organizovati u školi.

Nikolić Vučinić je ocijenila da direktori imaju dovoljno vremena da organizuju i te konsultacije i provjere znanja, i dodala da je na njima velika odgovornost.

Ona je kazala da je velika odgovornost i na roditeljima, da nauče djecu da nose maske i drže distancu.

“Neka djeca su dovoljno odrasla da shvate značaj svih tih preporuka, a ona manja treba da slušaju roditelje koji će im objasniti sve detalje u vezi sa nošenjem maske. Ako se budu pridržavali mjera, nema opasnosti u tom školskom okruženju,” kazala je Nikolić Vučinić.

Ona je dodala da i vrtići počinju da rade 1. oktobra.

“Vrtići su dobili isto preporuke, i ista pravila važe, s tim što vrtići imaju mogućnost da djeca što više borave u dvorištu. Velika je odgovornost na roditeljima”, navela je Nikolić Vučinić.

Najčitanije