fbpx
NaslovnicaCrna GoraObrada ličnih podataka o zdravlju da bude nužna i proporcionalna

Obrada ličnih podataka o zdravlju da bude nužna i proporcionalna

Podgorica, (MINA) – Obrada ličnih podataka o zdravlju trebalo bi da bude nužna i proporcionalna, a lični podaci primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je neophodno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju, poručili su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Oni su uputili preporuke svim nadležnim organima, medijima, građanima i javnosti, imajući u vidu, kako su naveli, da Crna Gora prolazi kroz težak ispit uzrokovan epidemijom koronavirusa.

Iz Agencije su kazali da, zbog povećanog obima obrade ličnih podataka, može doći do njihove zloupotrebe i kršenja zakonskih odredbi.

„Svako lice, bez obzira na pol, nacionalnost, vjeroispovijest ili društveni status, ima pravo na zaštitu podataka o svom zdravstvenom stanju, odnosno pravo na poštovanje svoje privatnosti i povjerljivosti podataka koji se na njega odnose, u skladu sa zakonom“, poručili su iz Agencije.

Kako su naveli, obrada podataka o zdravstvenom stanju građana spada u posebnu kategoriju ličnih podataka koji se mogu obrađivati kad je obrada ličnih podataka neophodna radi otkrivanja, prevencije i dijagnostikovanja bolesti i liječenja lica, kao i radi upravljanja zdravstvenim službama.

„Ako te podatke obrađuje zdravstveni radnik ili drugo lice koje ima obavezu čuvanja tajne, i kad je to
neophodno radi zaštite života ili drugih vitalnih interesa lica na koje se odnose lični podaci ili drugog lica“, precizirali su iz Agencije.

Oni su kazali da borba protiv korona virusa zahtijeva nesistemsku obradu ličnih podataka od nadležnih službi koje imaju legitiman pravni osnov da, u cilju zaštite javnog zdravlja, uz primjenu specifičnih mjera zaštite, prikupljaju i koriste lične podatke radi smanjenja rizika oboljevanja od koronavirusa.

„Preporučuje se medijima da prilikom informisanja javnosti vode računa o zaštiti ličnih podataka i dostojanstva svih lica, kako bi se garantovalo poštovanje njihovih prava i osnovnih sloboda, i da je jedini pravi izvor informacija u smislu ličnih podataka Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti“, kaže se u saopštenju Agencije.

Oni su podsjetili da se na društevnim mrežama objavljuju informacije o (navodnom) identitetu oboljelih, njihovim porodicama, ponašanju i navikama koje zadiru u njihovu privatnost.

„Građani, korisnici svih društvenih mreža, moraju pokazati ličnu odgovornost, etičnost i u potpunosti razumijeti trenutnu situaciju“, naglasili su iz Agencije.

Prema njihovim riječima, nedvosmisleno je da obrada ličnih podataka treba da bude osmišljena tako da bude u službi čovječanstva, kako kaže i Opšta uredba o zaštiti ličnih podataka EU.

Kako su naveli iz Agencije, pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, ono se mora razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu, i treba biti ujednačeno s drugim temeljnim pravima, u skladu s načelom proporcionalnosti.

„U tom kontekstu, potrebno je istaći da bi obrada ličnih podataka o zdravlju trebalo da bude nužna i proporcionalna, a lični podaci primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju“, kazali su iz Agencije.

Oni su poručili da će pratiti novonastalu situaciju sa aspekta svoje nadležnosti i ovlašćenja i blagovremeno ukazati na eventualne zloupotrebe.

Najčitanije