fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovo ublažavanje mjera od 4. maja

Novo ublažavanje mjera od 4. maja

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) će, ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom, od 4. maja krenuti sa drugom fazom ublažavanja mjera, treća je planirana za 18. maj, a četvrta za 1. jun.

Predsjednik NKT-a Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da druga faza podrazumijeva rad prodavnica, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija.

Kako je naveo, omogućiće se i odlazak do vikendica u drugim opštinama, a biće dozvoljen i taksi, kao i lokalni javni gradski prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze.

„Ako uspješno savladamo drugu fazu, treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, za četvrtu fazu planirano je uspostavljanje drumskog, željezničkog i plovnog gradskog i međugradskog saobraćaja, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Simović je kazao da će postizanje postavljenih ciljeva i ublažavanje mjera zavisiti od rezultata cijelog društva u ispunjavanju šest ključnih kriterijuma.

Prvi kriterijum je, kako je naveo, da se širenje infekcije drži pod kontrolom, a drugi je nastavak testiranja, praćenje izolacija i kontakata.

„Treći kriterijum je dalja posebna pažnja i briga o zdravstvenim ustanovama, domovima za stare i drugim ranjivim kategorijama“, rekao je Simović.

On je kazao da je četvrti kriterijum uspostavljanje jasno propisanih preventivnih mjera na svakom radnom mjestu.

„Zbog toga će u narednim danima Institut za javno zdravlje (IJZ) i druge nadležne institucije definisati blagovremenu i jasnu komunikacionu strategiju prema svim djelatnostima, sa jasnim uputstvima i preporukama, da nema različitih tumačenja“, precizirao je Simović.

Kako je naveo, peti kriterijum je da se maksimalno smanji rizik od unosa virusa iz drugih država.

„Šesti, veoma važan kriterijum, je puno uključivanje i angažovanje građana, jer svaki pojedinac ima ključnu ulogu u omogućavanju održavanja stabilnog stanja“, istakao je Simović.

Govoreći o postepenom ublažavanju mjera, Simović je rekao da odlazak u vikendicu u drugom gradu podrazumijeva odlazak putničkim automobilom i sa članovima porodice.

„Mjera je donesena sa ciljem smanjivanja kontakata u urbanim sredinama i potkrijepljena je jasnim epidemiološkim razlozima. Međutim, to zavisi od svih nas“, kazao je Simović.

On je ocijenio da je još rano za dozvoljavanje međugradskog prevoza u, kako je naveo, osjetljivoj fazi epidemije.

Direktor IJZ Boban Mugoša kazao je da dalji slijed događaja zavisi od trenutog ponašanja građana.

„Ključno je voditi računa o ličnoj higijeni i higijeni prostora, i to će se samo još više potencirati tokom popuštanja ostalih mjera. Virus je takav da je dovoljno samo malo previda da opet imamo probleme“, rekao je Mugoša.

On je apelovao na građane da situaciju ne shvataju olako i da, kako je kazao, misle na sjutra.

„Postignuti rezultati ne smiju da nas uspavaju. Ono što dolazi biće odraz našeg današnjeg ponašanja“, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, IJZ će dati novu procjenu 3. maja, i od nje će zavisiti da li će planirane mjere moći da se primijene.

Govoreći o mogućnosti pojave drugog talasa epidemije na jesen, Mugoša je kazao da se IJZ pridržava saoštenja kredibilnih naučnih ustanova.

„Međutim, sva naučna istraživanja nijesu dovoljna i uzimamo ih sa rezervom. Ne zna se ponašanje virusa u svim uslovima. Bićemo pripravni svakog sekunda od danas pa nadalje“, rekao je Mugoša.

On je kazao da će ubuduće biti obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, u cilju pripreme građana na postepeno ublažavanje dosadašnjih mjera.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da se trenutno 20 pacijenata oboljelih od COVID 19 liječi u bolničkim uslovima.

„Od tog broja, osam pacijenata je na Infektivnoj klinici, i svi su dobrog opšteg stanja, pet pacijenata je na Internoj klinici, od čega tri na poluintenzivnoj, a dva na intenzivnoj njezi. Ta dva pacijenta su na respiratorima i životno su ugroženi“, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, u Opštoj bolnici u Baru nalaze se četiri pacijenta, u Nikšiću tri, a očekuje otpust jednog pacijenta iz nikšićke bolnice.

On je kazao da se u Crnoj Gori do danas oporavilo 153 ljudi, da u bolnicama nema hospitalizovane djece, kao i da se smanjuje broj oboljelih zdravstvenih radnika.

„Domovi za stare su pod posebnom pažnjom i Crna Gora je primjer kako da se savlada prepreka kada je riječ o ranjivim kategorijama“, rekao je Eraković.

Eraković je kazao da se svaki pacijent koji je pozitivan na koronavirus i koji umre od posljedica virusa, registruje kao umrli od COVID-19, bez obzira da li je to neposredni ili posredni uzrok smrti.

Najčitanije