fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovine u izbornom procesu koje se odnose na osobe sa invaliditetom

Novine u izbornom procesu koje se odnose na osobe sa invaliditetom

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) donijela je zaključke u skladu sa kojima će naredne sedmice biti izmijenjeni podzakonski akti, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućila samostalnost i tajnost tokom glasanja.

Iz DIK-a su saopštili da su održali sjednicu na kojoj su razmatrali inicijative Saveza slijepih i Udruženja mladih sa hendikepom u vezi sa obezbjeđenjem samostalnosti i tajnosti glasanja osoba sa invaliditetom.

Kako su naveli, ubuduće ce šablon za glasanje koji služi za osobe sa oštećenim vidom biti sa metalnim prstenovima kako bi se obezbijedila tajnost glasanja.

„Do sada šablon, koji inače prati izgled glasačkog listića, nije imao prstenove već samo otvore, pa su postojale pritužbe da prilikom glasanja na šablonu ostaju tragovi hemijske olovke čime se narušava tajnost glasanja“, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a su kazali da se uvođenjem novog šablona sa metalnim prstenovima eliminiše ugrožavanje tajnosti glasanja.

„Kako bi svaka osoba oštećenog vida mogla da se upozna sa sadržajem glasačkog listića, na svakom biračkom mjestu ubuduće će se nalaziti dva glasačka listića na Brajevom pismu“, rekli su iz Komisije.

Iz DIK-a su naveli da će ona biti dio izbornog materijala i informativnog karaktera.

„Iako svjesna činjenice da Brajevo pismo nije kodifikovano u crnogorskom pravnom sistemu, DIK je bio stava da je potrebno napraviti iskorak u cilju unapređenja prava osoba sa invaliditetom u tom dijelu“, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a su rekli da će kutija za glasanje ubuduće biti postavljena na ravnu površinu od 40 centimetara kako bi osobe niskog rasta i korisnici kolica mogli samostalno da stave glasački listić u glasačku kutiju.

„Do sada su članovi biračkog odbora spuštali glasačku kutiju kada glasa osoba niskog rasta ili korisnik kolica, što je onemogućavalo da ti birači samostalno glasaju“, navodi se u saopštenju.

DIK je, kako je saopšteno, zaključio da biračko mjesto mora biti uređeno na način da svi članovi biračkog odbora imaju nesmetan pogled na glasačku kutiju.

„Po pitanju uređenja biračkog mjesta, DIK će u skladu sa nadležnostima izdati uputstvo opštinskim izbornim komisijama (OIK) da ubuduće u unutrašnjosti biračkih mjesta budu postavljene tamno crvene etison trake koje će olakšati osobama ostećenog vida orijentisanje do stola gdje preuzimaju glasački listić i dalje do kabine za glasanje“, kaže se u saopštenju.

Iz DIK-a su rekli da su svjesni činjenice da sva biračka mjesta ne mogu odmah biti pokrivena etison trakama, ali da su zaključili da je na svakim narednim izborima nužno da sve više biračkih mjesta bude uređeno na taj način.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je da je zadovoljan zbog donešenih zaključaka, budući da Udruženje mladih sa hendikepom i Savez slijepih već godinama traže ispunjenje preporuka koje su sada usvojene na sjednici Komisije.

On je rekao da su uvedene novine veliki iskorak u poboljšanju prava osoba sa invaliditetom u izbornom procesu, ali da je svjestan da je to tek početak.

„Postoji veliki prostor za dalje unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i u tom dijelu svi moramo pokazati jedan drugačiji pristup“, poručio je Mugoša.

Kako je naveo, pravo na samostalno i tajno glasanje nesporan su dio međunarodnih standarda u sprovođenju izbora u svakom demokratskom društvu.

Mugoša je najavio da će DIK u narednom periodu pokazati proaktivniji pristup tom pitanju i organizovati sastanke sa OIK kako bi ih upoznala sa novinama, ali i skrenula pažnju da prilikom određivanja biračkih mjesta moraju pokazati dužnu pažnju kako bi bila dostupna osobama sa invaliditetom.

„Svjestan sam da smo daleko od krajnjeg cilja i da je ovo proces, ali kada bi svako u svom dijelu učinio napor, smatram da bi do rezultata mogli doći u doglednom periodu“, naveo je Mugoša.

Kako je kazao, da bi se određene stvari u vezi sa pravima osoba sa invaliditetom promijenile, nužno unapređenje zakonskih rješenja.

„Međutim, sagledali smo i koje prepreke možemo da otklonimo sami bez izmjene zakona i u tom pravcu donijeli zaključke“, naveo je Mugoša.

On je zahvalio nevladinim organizacijama koje su ukazale na te probleme i tako pomogle da unaprijede pravni okvir.

„Sjednica na kojoj će biti izmijenjeni podzakonski akti, u skladu sa zaključcima sa sjednice, biće održana u toku sljedeće radne sedmice“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...