fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi sistem zakazivanja pregleda za kvalitetniju zdravstvenu uslugu

Novi sistem zakazivanja pregleda za kvalitetniju zdravstvenu uslugu

Podgorica, (MINA) – Novi sistem zakazivanja pregleda uticaće na podizanje kvaliteta zdravstvene usluge i smanjenje nepotrebne gužve u domovima zdravlja, a izabrani ljekar imaće više vremena da se posveti preventivnim pregledima i skrining programima.

To je saopšteno na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja, povodom predstavljanja novog sistema zakazivanja pregleda pod nazivom Brže do ljekara.

Novi sistem zakazivanja podrazumijeva da će pacijenti, po dolasku kod specijaliste, odmah dobiti termine za sve dopunske preglede koje indikuje, i da više neće biti potrebno da se vraćaju kod izabranih doktora po uput.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da su od ranije poznati problemi izabranih doktora, specijalista i pacijenata zbog birokratije prilikom zakazivanja specijalističkih pregleda, jer su građani, zbog formalnosti, morali da šetaju od jednog do drugog ljekara i troše i vrijeme, novac i živce.

“Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa“, objasnila je Borovinić Bojović.

Na taj način, kako je dodala, štede vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima.

Borovinić Bojović je rekla da su se izabrani ljekari godinama žalili da skoro 50 odsto radnog vremena troše samo na pisanje uputa.

Ona je kazala da, sa obzirom na to da su ih rasteretili dobrog dijela, očekuju da će svaki izabrani ljekar, dnevno, od sada imati makar tri sata više da se posveti radu sa pacijentima.

„I same građane ohrabrujemo da podignu ljestvicu očekivanja od svojih izabranih ljekara“, navela je Borovinić Bojović.

Kako je dodala, izabrani ljekari nijesu, kako ih dio javnosti doživljava, samo put do specijaliste, već su nadležni da tretiraju makar 70 odsto zdravstvenih problema pacijenata.

“Jasno mi je, u isto vrijeme, da smo specijaliste i medicinske sestre koji ih prate, dodatno opteretili. Ipak, i sami specijalisti će imati kompletan uvid u stanje pacijenta kog će redovno pratiti i neće više biti bilo kakve blokade ili kočnica u tim odnosima“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je produženo vrijeme za prvi pregled kod specijalista u domovima zdravlja, u opštim bolnicama i Kliničkom centru (KCCG) sa 15 na 20 minuta.

Produženo je, kako je navela Borovinić Bojović, i vrijeme pregleda kod izabranog ljekara, sa deset na 15 minuta.

„Na taj način i ljekaru i pacijentu omogućavamo podrobniji pregled i, u konačnom, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu“, kazala je Borovinić Bojović.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da se za deset dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka toj zdravstvenoj ustanovi uputi oko 7,5 hiljada uputa za pregled, a 80 odsto njih su kontrole.

„Sa obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to za našu kuću, koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih deset dana poštedjeti 5,5 hiljada pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima“, navela je Radulović.

KCCG će, kako je kazala, za godinu spriječiti 180 hiljada izlišnih odlazaka po uput.

Radulović je rekla da na taj način građane štite nepotrebnih kontakata.

Ona je dodala da je svjesna da novi sistem znači dodatan napor za specijaliste i njihove medicinske sestre u svim bolnicama, ali da je konačan cilj zadovoljan pacijent.

„S obzirom na to da su naše uvažene kolege, izabrani ljekari u domovima zdravlja, sada oslobođeni bespotrebne birokratije, molim ih i pozivam da nam pomognu i da se maksimalno posvete prevenciji bolesti na primarnom nivou“, navela je Radulović.

Ona je poručila da je vrijeme da izabrani ljekari konačno počnu da rade u punom kapacitetu, u čemu ih je administracija do sad sprečavala.

Doktorica Doma zdravlja Podgorica, Milena Cojić, kazala je da je prethodni sistem zakazivanja pregleda onemogućavao izabranim ljekarima da se adekvatno posvete pacijentu.

Prema njenim riječima, veliki broj administrativnih procedura uslovio je da ljekar veliki dio svog vremena posveti traženju slobodnih termina za specijalističke i dijagnostičke prelgede na sekundarnom i tercijarnom nivou.

“Platforma koju danas predstavljamo olakšaće rad timova u domu zdravlja, a time će se omogućiti podizanje kvaliteta zdravstvene usluge”, rekla je Cojić.

Ona je kazala da očekuju da se uspješnim aktiviranjem platforme smanji nepotrebno šetanja pacijenata od domova zdravlja do opštih bolnica i KCCG.

„Izabrani ljekar će nakon pregleda, ukoliko procijeni da je potrebno, uputiti pacijenta ljekaru specijalisti na sekundarnom i tercijarnom nivou, sa zakazanim terminom prvog specijalističkog pregleda“, navela je Cojić.

Nakon toga, kako je kazala, ljekar specijalista “preuzima pacijenta” i zakazuje sve potrebne dodatne specijalističke preglede i dijagnostičke procedure na sekundarnom i tercijarnom nivou.

„Na taj način će pacijent tek nakon potpune specijalističke obrade biti vraćen izabranom ljekaru na dalje praćenje“, rekla je Cojić.

Kako je dodala, pacijentovo vrijeme čekanja na pojedine preglede, koje je do sada bilo produžavano jer je to pravo mogao ostvariti tek nakon dodatnih posjeta izabranom ljekaru, biće skraćeno.

Platformom je, kako je rekla Cojić, omogućeno da mu naredni specijalistički pregled odmah bude zakazan bez dodatne posjete domu zdravlja.

„Izabrani ljekar će imati više vremena da se posveti preventivnim pregledima i skrining programima, koji bi trebalo da čine okosnicu rada u domovima zdravlja, čime bi se mnoge bolesti mogle preduprijediti, ili na vrijeme otkriti“, istkla je Cojić.

Ona je dodala da će se smanjiti nepotrebne gužve u domovima zdravlja, koje su često bile prouzrokovane pomenutim dolascima za “traženje” termina za preglede specijalista u bolnicama i KCCG.

„Na taj način će se osloboditi termini kod izabranih ljekara za pacijente kojima je potreban pregled, a ne administrativna usluga, koje su činile i do 70 odsto dnevnih posjeta“, rekla je Cojić.

Direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, kazao je da su analizom zatečenog stanja na nivoima primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite identifikovali fragmentisan, nepovezan, a time i neefikasan proces rada zdravstvenog sistema.

„Svi ljekari koji u vremenu pandemije ujedno obavljaju i redovne aktivnosti, više neće biti primorani da se bave papirologijom i administrativnim poslovima, već će biti okrenuti pacijentu“, naveo je Sekulić.

On je rekao da uskoro pacijenti neće morati primarno da brinu o medicinskoj dokumentaciji, već će ona postati trajno integrisana kroz njegov elektronski zdravstveni karton, i biće dpostupna i pacijentu i ljekaru u svakom momentu.

„Idemo fazno, sistematski i sa željom da crnogorsko zdravstvo bude bezpapirno i potpuno digitalno, u skladu sa trendovima razvijenog svijeta“, dodao je Sekulić.

Neurolog KCCG Sanja Gluščević kazala je da je novi sistem zakazivanja „Brže do ljekara“ odgovor na izazove, koji su mučili doktore i pacijente.

„Radimo na tome i da uskoro omogućimo svakom našem pacijentu da na kontrole dođe kod specijaliste koji ga vodi, a ne kod kolege koji je u smjeni kada mu je zakatan pregled“, rekla je Gluščević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije