fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Briselu o sigurnosnim izazovima i modernizaciji NATO-a

U Briselu o sigurnosnim izazovima i modernizaciji NATO-a


Brisel, (MINA) – Kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), podjela tereta, odbrambeni stav NATO-a, nove tehnologije i misija u Avganistanu, biće teme sastanka ministara odbrane država članica koji će sjutra početi u Briselu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, kazao je da će ministri obrane donijeti odluke i o nastavku modernizacije Alijanse.

“Da bismo osigurali da naša odvraćanja i odbrana ostanu djelotvorni, moramo nastaviti da investiramo u sigurnost. Zato ćemo se pozabaviti napretkom u podjeli tereta”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je saopštio da je ove godine izdvajanje za odbranu poraslo 3,9 odsto u evropskim saveznicima i Kanadi.

Kako je naglasio generalni sekretar NATO-a, saveznici su, u posljednjih pet godina, intenzivirali rast ulaganja za odbranu.

Stoltenberg je rekao da će do kraja naredne godine evropski saveznici i Kanada dostići sumu od više od sto milijardi USD.

Prema njegovim riječima, ministri će sjutra raspravljati o nastavku ruskog kršenja Sporazuma o INF-u.

“Pozivamo Rusiju da krene odgovornim putem”, rekao je Stoltenberg i dodao da je naredne sedmice planiran sastanak Savjeta NATO-Rusija kako bi ponovno pokrenuli to pitanje.

Stoltenberg je kazao da očekuje se da će ministri donijeti odluku o sledećim koracima NATO-a, u slučaju da se Rusija ne vrati potpunoj i provjerljivoj usklađenosti s Sporazumom o INF-u.

Ministri će, kako je dodao, razgovarati i o sigurnosnim implikacijama novih tehnologija, zajedno s visokim predstavnicom EU Federikom Mogerini i kolegama iz Finske i Švedske.

“Te tehnologije stvaraju izazove i mogućnosti za sve nas. To bi moglo biti obećavajuće područje za buduću suradnju NATO-a i EU”, rekao je generalni sekretar Alijanse.

On je rekao da se očekuje da će ministri odobriti prvu sveobuhvatnu svemirsku politiku NATO-a.

“NATO može da posluži kao ključni forum koji okuplja saveznike kako bi dijelili sposobnosti i informacije”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da će Avganistan biti visoko na dnevnom redu i najavio sastanak sa državama koje doprinose NATO misiji “Odlučna podrška”.

“Iako je sigurnosna situacija i dalje ozbiljna, vidimo jedinstvenu priliku za mir”, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO saveznici u potpunosti podržavaju napore SAD-a na postizanju mirnog rješenja u Avganistanu, i dodao da je kontinuirana predanost Alijanse ključna za stvaranje uslova za mir.

Sastanku u Briselu prisustvovaće i minister odbrane Crne Gore, Predrag Bošković.

Najčitanije