fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi protest najvjerovatnije 7. maja

Novi protest najvjerovatnije 7. maja

Podgorica, (MINA) – Novi građanski protest u organizaciji pokreta “Odupri se” najvjerovatnije će biti održan 7. maja, nakon čega će se biti organizovan i novi sastanak lidera opozicije.

Za sada je neizvjesno da li će ovog puta biti bez Socijaldemokratske partije (SDP), čiji su odbornici učestvovali u smjeni gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića, pišu Vijesti.

Opozicija je osudila smjenu Jokića i njeni zvaničnici poručili da na SDP više ne gledaju kao na opozicionu partiju. Iz pokreta “Odupri se” objavili su da je SDP sebe isključio iz Sporazuma za budućnost.

Lider te partije Ranko Krivokapić u međuvremenu je najavio da se neće kandidovati na narednom stranačkom kongresu u junu i da prihvata odgovornost za Kotor, ali da SDP ostaje privržena Sporazumu za budućnost koji su potpisali opozicioni poslanici.

Lider Demokrata Aleksa Bečić decidno je objavio da više neće za isti sto sa Krivokapićem. Glavni odbor te partije ranije je obavjestio svoje aktiviste i funkcionere da u slučaju učešća SDP u smjenu Jokića – nemaju više nikakvu saradnju sa tom partijom.

Čelnik pokreta “Odupri se” Džemal Perović nije mogao da precizira da li će Krivokapić biti pozvan na naredni sastanak, ali je kazao da treba učinti sve da Sporazum o budućnosti živi, da je njegov cilj smjena vlasti i formiranje tehničke Vlade.

“Mi nijesmo vlasnici Sporazuma, već njegovi čuvari. Nakon svih napora da se dođe do jedinstva opozicije i nakon što je taj dokument potpisan, nije utvrđena mogućnost da se neko isključuje iz njega. I mi to ne možemo”, rekao je Perović Vijestima.

On je apelovao na sve da ozbiljno razmotre svaku svoju odluku.

“Naš konačan cilj je da se vlast smijeni i da se formira tehnička vlada”, naveo je Perović i dodao da je naredni sastank planiran nakon protesta.

Iz građanskog pokreta URA navode da je po ko zna koji put SDP pružio ruku spasa Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

“Bilo ko, ko je glasao 2016. za promjene i formiranje takozvane opozicione vlasti sigurno nije htio da se ona okonča na ovakav način. Jednostavno, iznevjerena su očekivanja opozicionih birača u Kotoru, a samim činom onakvog glasanja SDP se ponio neodgovorno prema hiljadama ljudi koji protestuju i izražavaju svoj bunt protiv ovog režima. SDP je svojim postupkom pogazio Sporazum za budućnost”, kazao je za Vijesti generalni sekretar URA, Mileta Radovanić.

On je kazao da je SDP stvorio ogromno nepovjerenje kod svih opozicionih partija.

“Ono što je jedino dobro iz cjelokupne ove situacije je da se kristalisala opoziciona politička scena, jer jednom partner DPS-a, uvijek partner DPS-a”, naveo je Radovanić.

Najčitanije