fbpx
NaslovnicaCrna GoraNimanbegu: Albanske partije da se ne ponašaju konkurentski

Nimanbegu: Albanske partije da se ne ponašaju konkurentski

Podgorica, (MINA) – Ukrupnjavanje albanskih političkih subjekata najefikasniji je model nastupa na predstojećim parlamentarnim izborima, ocijenio je lider Force Genci Nimanbegu, navodeći da je u interesu albanskih partija da jačaju saradnju, a ne da se ponašaju konkurentski.

„Nakon 2012. godine, kada je zakonom ukinuta posebna izborna jedinica za albanske birače, za Zakon o izboru odbornika poslanika tvrdimo da je diskriminatorski“, kazao je Nimanbegu agenciji MINA.

Kako je naveo, dio stanovništva koje predstavlja izbornu bazu albanskih partija predstavlja oko pet odsto cijelog stanovništva Crne Gore.

„A tu se, osim nas, takmiče i sve ostale „građanske“ i one druge partije. Treba dobiti tri odsto kao i sve ostale partije, koje imaju mogućnost takmičenja na svih 100 odsto stanovnika Crne Gore“, dodao je Nimanbegu.

On je podsjetio da je na posljednjim izborima 2016. godine, oko 50 odsto albanskog biračkog tijela, odnosno 9.790 birača, glasalo albanske liste.

„Ali to je proizvelo samo jednog poslanika, koji je, usput „najteži“ po broju glasova“, kazao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, slično je bilo i 2012. godine.

„To što su za izmjenu tog Zakona glasali i pozicija i opozicija je, po meni, rezultat toga da su svi podsvjesno željeli da umanje našu političku snagu dobijenu sa četiri poslanika 2009. godine“, smatra Nimanbegu.

Sve to, kako je kazao, objašnjava zašto albanski politički subjekti moraju da nađu najefikasnije modele predstavljanja biračima. „Jer, bez obzira na moje stalno insistiranje i amandmansko djelovanje na Zakon, očito ne postoji politička volja da se implementira pozitivna diskriminacija“.

„U ovakvoj situaciji, jedna naša mogućnost postaje ukrupnjavanje albanskih političkih subjekata. I na tom smjeru mislim da ide i razmišljanje svih, prije svega želja naših glasača“, istakao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, glasačima svakako treba omogućiti i to da imaju izbor između albanskih političkih subjekata, a to je, kako je naveo, sa jednom listom teško ostvarivo.

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenom kolega iz Albanske alternative (AA) da uoči parlamentarnih izbora treba jačati Albanski forum „kao jedinstveni i moćni politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori“, Nimanbegu je odgovorio da je Forca od osnivanja radila na jačanju saradnje albanskih partija.

Kako je kazao, Forca je u koaliciji sa Demokratskom unijom Albanaca (DUA) i AA ostvarila punopravnu Opštinu Tuzi i i puno drugih političkih pobjeda nakon Izbora 2016. godine.

Zakonom se, podsjetio je Nimanbegu, predvidjelo da se punopravnost Opštine Tuzi primjenjuje 18 mjeseci poslije glasanja u parlamentu, što je, kako je naveo, i stvorilo preduslove da se omogući politički narativ Albanskog Foruma za Tuzi.

„Mi smo radili na jačanju saradnje albanskih političkih subjekata od osnivanja poštujući interese naše nacionalne zajednice, ali i demokratske principe, za razliku od pojedinih albanskih partija“, kazao je Nimanbegu.

U Forci, dodao je on, jasno poznaju političku snagu svakog pojedinačnog subjekta Albanskog forima i Tuzi, ali i drugih partija.

„U interesu nam je da jačamo saradnju, a ne da se ponašamo konkurentski. Nadamo se da će i ovaj intervju pozitivno djelavati na neke političke subjekte“, poručio je Nimanbegu.

On je rekao da ne razumije zašto neko želi da im predstavi Albanski forum kao konkurenciju, podsjećajući da su sastavni dio Foruma AA i DUA, koje su istovremeno, zajedno sa Forcom, i u koaliciji Albanci Odlučno na državnom nivou.

„S tom razlikom što Forca nije učestvovala na izborima u Tuzima, već je direktno pozvala svoje birače da podrže njene koalicone partnere na državnom nivou, odnosno da podrže Albanski forum“, rekao je Nimanbegu, dodajući da je Demokratski savez Albanaca, kao treći elemenat Foruma, na zadnjim izborima vodio listu koja nije prešla cenzus.

Na pitanj koliko bi, po njegovoj procjeni, albanske partije mogle osvojiti mandata na predstojećim izborima, on je kazao da se Forca zalaže da se trenutno izborno zakonodavstvo promjeni i da se Albancima garantuju četri poslanička mandata.

Time bi, kako je naveo, bile ispunjene odredbe Ustava koje se odnose na autentičnu zastupljenost u Skupštini, jer su Albanci autentičan narod sa svojim nacionalnim, vjerskim, a uz to i jezičkim posebnostima u Crnoj Gori.

„Po važećem zakonu, albanski birači mogu proizvesti maksimalno tri poslanika, što je ispod onoga što bi, po nama, trebalo“, smatra Nimanbegu.

Upitan sa kim su spremni da sarađuju nakon izbora, on je kazao da albanski narod u Crnoj Gori dijeli vrijednosti savremenog naprednog svijeta – ljudska prava, jednakost pred zakonom, demokratiju i evropske integracije. „To, uz članstvo u NATO, smatramo našim garantom postojanja“.

„U ovakvoj raspodjeli političke moći u Crnoj Gori, na žalost, većinska opozicija nam ne pruža nikakvu mogućnost saradnje“, kazao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, ono što javno deklarišu kao njihove vrijednosti, o Crnoj Gori kao teokratskoj, pravoslavnoj državi, supremaciji jednog naroda nad drugima, nije ni približno ono zbog čega su Albanci na referendumu glasali za samostalnu, građansku i državu jednakih prava.

„S druge strane, nijesmo nimalo zadovoljni brzinom i kvalitetom rješavanja naših zahtjeva ni od većine koja vodi ovu državu, naših koalicionih partnera. Ipak, izbori za koaliciju su nam, u ovakvoj Crnoj Gori ograničene“, rekao je Nimanbegu.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da o pojedinim pitanjima sarađuju i sa sadašnjom opozicijom.

„Iako malo, bilo je te saradnje i do sada“, dodao je Nimanbegu.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...