fbpx
NaslovnicaCrna GoraNijesu usvojene izmjene Zakona o javnom redu i miru

Nijesu usvojene izmjene Zakona o javnom redu i miru

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore nije večeras usvojila Vladin Predlog izmjena Zakona o javnom redu i miru kojim su predviđene kaznene odredbe koje se odnose na upotrebu državnih simbola, odnosno izvođenje državne himne.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, rekao je u četvrtak nakon sjednice da je Vlada usvojila niz amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji je predložio potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu.

Kako je kazao, predloženo je da se prekršajima, kojima se narušava javni red i mir smatra i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa.

„Vlada je predlažila član kojim se propisuje prekršaj za onoga ko na javnom mjestu, putem reklamnih panoa objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemiravanje i negodovanje građana“, kazao je Pejanović.

Pod tim se, pojasnio je on, smatra netačno iznošenje ili negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore.

„Time se smatra i propagiranje i narušavanje terotiorajlnog integriteta ili veličanje okupacije Crne Gore, saradnja sa okupatorom ili se zastupaju šovinističke nacističke ili fašističke ideologije“, rekao je Pejanović.

Za prekršaj se, dodao je on, prored kazne, Vlada predlaže i da se izrekne i zaštitna mjera uklanjanje objavljenog sadržaja.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da su izmjene reakcija na dešavanja koja se prevenstveno odnose na plasiranje i netačno iznošenje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet države.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...