fbpx
NaslovnicaCrna GoraNije realna želja da se vlast dobije bez izbora

Nije realna želja da se vlast dobije bez izbora

Podgorica, (MINA) – Želja opozicije da im vladajuća koalicija prepusti vođenje države bez izbora nije realna i izvodljiva opcija, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je Pobjedi kazao da je razgovor parlamentarnih partija u okviru institucija jedino logično i zakonito rješenje i ponovo pozvao da se unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva zajednički radi na stvaranju što boljeg ukupnog izbornog ambijenta.

Brajović je na pitanje koliko rad Skupštine otežava to što dio opozicije konstantno bojkotuje, a dio čas hoće, čas neće da radi, odgovorio da je situacija trenutno takva da opozicioni poslanici Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije, SNP-Demosa i oni okupljeni u Posebnom poslaničkom klubu većinom učestvuju u radu plenuma i drugih domaćih i međunarodnih aktivnosti Skupštine.

“Demokrate i jedan preostali poslanik URA-e ne učestvuju u radu Skupštine, ako ne računamo učešće u podjeli plata, skupštinskih prostorija i druge logističke podrške. Od njih se ne može ni očekivati povratak, jer bi u dijalogu sa ostalim poslanicima konačno morali da se konkretno izjasne o mnogim pitanjima na koja za sada izbjegavaju da daju odgovor”, naveo je Brajović.

On je saopštio da je njegov stav od početka nepromijenjen, odnosno da učešće opozicije u radu Skupštine generalno doprinosi kvalitetu rasprave, uprkos ponekad gruboj komunikaciji i neodmjerenim riječima.

“Rad poslanika opozicije u odborima i plenumu takođe u nekim slučajevima, amandmanima i samom raspravom omogućava pogled iz drugog ugla na predloge zakona. Mora se konstatovati da su odsustvom onih kolega koje su građani izabrali da ih predstavljaju, najviše izgubili upravo ti građani koji su glasali za njih”, smatra Brajović.

Prema njegovim riječima, prošlogodišnji izborni rezultati partijama koje su do tada bojkotovale Skupštinu, ubjedljivo pokazali valjanost te odluke – sve izbore su izgubili.

“Ovih dana svjedočimo da protesti vode pregrupisavanju na opozicionoj političkoj sceni. Očigledno je da svi pokušavaju da zauzmu što bolju pregovaračku poziciju unutar opozicionog bloka, ali i u komunikaciji sa vladajućom većinom”, ocijenio je Brajović.

Sve se to, kako je dodao, neminovno odražava i na odnos opozicionih partija ili grupacija prema obavezama u Skupštini. Tako je bilo i u prethodnom periodu. U radu Skupštine učestvovali su u skladu sa procjenama da li im politički to trenutno ide u prilog ili ne.

“Vjerujem da će u predstojećem periodu najveći broj opozicionih poslanika učestvovati u radu parlamenta, kako bi iskoristili javnost rada Skupštine za svoje političko predstavljanje. Demokrate i URA to rade na drugi način: preko svojih medija i uz plaćeno oglašavanje”, rekao je Brajović.

On je, komentarišući proteste i zahtjeve organizatora, pogotovo nakon što ih je podržala opozicija potpisujući Sporazum o budućnosti, kazao da je svaka politička aktivnost u okviru zakonom dozvoljenog legitimna.

“Svjedoci smo protestnog djelovanja u više kolona, od kojih svako ima svoje političke poruke i lidere, a tvrdi da ima i viziju daljeg djelovanja. Ono što im je zajedničko jeste želja da im vladajuća koalicija prepusti vođenje države bez izbora. To svakako nije realna i izvodljiva opcija. Naravno da ne smatram da su na ulici u kolonama demonstranata, među građanima sve sami neprijatelji države i vlasti. Njihove poruke i izvor nezadovoljstva pažljivo slušam”, rekao je Brajović.

On je, na pitanje mogu li protesti imati međunarodnu podršku ili je međunarodna zajednica rezervisana zbog straha od nestabilnosti u region, kazao da ima redovnu i intenzivnu komunikaciju sa međunarodnim zvaničnicima u zemlji i inostranstvu na više nivoa.

“U razgovorima sve ovo vrijeme nijesam čuo ništa drugo do očekivanje da se debata i iznošenje političkih stavova legitimno izabranih predstavnika građana odvija u parlamentu, a provjera volje birača isključivo na izborima. Kao i da su demonstracije legitiman način demokratskog izražavanja stavova građana, ovdje i u svijetu. Bez obzira na saopštenja koja objavljuju, vjerujem da i kolege iz opozicije dobijaju iste poruke”, zaključio je Brajović.

Najčitanije