fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodno nepristrasno procesuiranje gorućih afera

Neophodno nepristrasno procesuiranje gorućih afera

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je neophodno nepristrasno i što skorije procesuiranje gorućih afera, koje su udar u temelje državno-pravnog poretka, kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

On je naveo da je premijer Zdravko Krivokapić predlaganje zakona o lustraciji u programu rada Vlade definisao kao važan cilj.

“Na Vladi je, usljed toga, odgovornost da izvrši obećanje dato parlamentu i najširoj javnosti i da predloži zakonski tekst koji bi zaštitio demokratiju od njenih i neprijatelja ljudskih prava”, rekao je Koprivica agenciji MINA.

Kako je kazao, Vlada je u obavezi da to uradi na način koji je u skladu sa principom vladavine prava i međunarodnim standardima.

Prema Venecijanskoj komisiji, kako je naveo Koprivica, zaštita demokratije je legitiman cilj zakonodavstva o lustraciji, ali krivica se mora dokazati u svakom pojedinačnom slučaju.

Prema njegovim riječima, kršenja ljudskih prava od strane javnih funkcionera u prošlosti kontaminirala su javni život i razarala društveno tkivo, te su stoga i narasla očekivanja javnosti.

“Prijeko je potrebno što prije da se nepristrasno procesuiraju goruće afere koje su udar u same temelje državno-pravnog poretka, kao što su “Snimak”, “Koverta”, “Telekom”, “Limenka”, “kampZlatica”, da se izreknu krivične sankcije gdje ima osnova i oduzme nelegalno stečeni novac”, kazao je Koprivica.

Kako je naveo, posljedica tog efektnog procesuiranja i presuđenja je da vinovnici tih afera automatski budu isključeni iz sfere javnih političkih funkcija, a nekima bi i po sili zakona nakon pravosnažne osude za te i slične afere prestala aktuelna javna politička funkcija.

Koprivica je naglasio i da u važećem Zakonu o sprečavanju korupcije postoje izvjesne norme o zabrani vršenja javnih funkcija, a koje se, kako je naveo, nažalost ne sprovode.

One su, kako je objasnio, propisane u slučaju da se radi o povredi pravila koja se odnose na sprečavanje sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija.

Koprivica je naveo da je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da javni funkcioner koji je razriješen zbog povreda zakona o sprečavanju sukoba interesa, ne može vršiti javnu funkciju, odnosno obavljati poslove državnog službenika u periodu od četiri godine od dana razrješenja.

“Sankcija zabrane vršenja javne funkcije ima za cilj zaštitu integriteta javnog sektora”, zaključio je Koprivica.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...