fbpx
NaslovnicaCrna GoraNema procjene uticaja dok se ne obnovi priroda na opožarenom zemljištu

Nema procjene uticaja dok se ne obnovi priroda na opožarenom zemljištu

Podgorica, (MINA) – Agencija za zaštitu životne sredine će, za svaku procjenu uticaja na opožarenim zemljištima, zahtijevati nulto stanje biodiverziteta, a proces izdavanja takvog tipa dozvole trajaće najmanje pet do deset godina.

Iz Agencije su podsjetili da je Zakonom o šumama jasno navedeno da je u šumi, na šumskom zemljištu i goletima zabranjena gradnja privremenih i trajnih objekata, osim onih u funkciji gazdovanja šumama i divljači.

„Obavještavamo javnost da će za svaku procjenu uticaja na opožarenim zemljištima biti zahtijevano nulto stanje biodiverziteta“, objavljeno je na Fejsbuk /Facebook/ stranici Agencije.

Kako su naveli, proces izdavanja takvog tipa dozvole trajaće najmanje pet do deset godina, dok se ne obnovi vegetacija i živi svijet na opožarenom zemljištu i ono ne bude vraćeno u pređašnje stanje, gdje to bude moguće.

„Gdje se ne obnovi biodiverzitet, Agencija neće davati saglasnosti na procjene uticaja na životnu sredinu“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su pojasnili da je suština procjene uticaja da se na adekvatan način procijene svi mogući uticaji na životnu sredinu, a to, kako su kazali, nije moguće dok se ne obnovi stanište.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije