fbpx
NaslovnicaCrna GoraNema efikasnog sistema za borbu protiv policijske torture

Nema efikasnog sistema za borbu protiv policijske torture

Podgorica, (MINA) – Crna Gora još nije izgradila efikasan sistem za borbu protiv policijske torture, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije upozoravaju da su policijska tortura i zlostavljanje u Crnoj Gori već godinama veliki problem i pitanje na koje institucije još nijesu dale odgovor.

“U brojnim slučajevima istrage nijesu otkrile počinioce policijske torutre i nije došlo do procesuiranja odgovornih službenika koji su izvršili ili naredili torturu i zlostavljanje. Istrage sprovedene od nadležnog tužilaštva su nedjelotvorne”, kaže se u saopštenju.

IZ GA smatraju da je takvo stanje i danas, kada se obilježava Dan borbe protiv policijske brutalnosti.

Kako se navodi, policija je po svom mandatu zadužena da štiti prava građana i da svojim vršenjem, kako je zakonom definisano „obezbjeđuje zaštitu bezbjednosti i imovine građana i ostvarivanje njihovih sloboda i prava“.

“Ipak, nerijetki su policijski službenici koji su krili i koji su spremni da to i dalje čine, informacije o kolegama koji su zlostavljali građane. Ovo je i glavno obrazloženje nadležnih zašto se slučajevi torture i zlostavljanja ne procesuiraju, pa ovi često idu sporo i bez jasnog utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja”, kaže se u reagovanju.

Podsjeća se da je Ombudsman za slučaj na Cetinju 28. jula 2021. godine konstatovao da je izostala pravovremena reakcija u vidu uobičajenog obavještavanja ODT Cetinje o predmetnom događaju, što je trebalo uraditi istoga dana kada je podnosilac pritužbe na Zapisnik iznio uvjerljive navode o zlostavljanju.

“U prilog tome govori i činjenica da su o predmetnom događaju potrebna obavještenja poslata Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije tek narednog dana, nakon što je javno objavljen video snimak o incidentu koji je uznemirio javnost”, kažu iz GA.

Navodi se da je Ustavni sud 21. juna 2017. godine prvi put utvrdio kršenje ustavne zabrane torture zbog nedjelotvorno vođene istrage policijskog zlostavljanja u predmetu Baranin i Vukčević.

“Uprkos tome, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije izvršilo odluke Ustavnog suda i nije sprovelo istragu policijskog nasilja prema ovim licima na nivou minimalnog evropskog standarda. Glavni razlog zašto je istraga bila nedjelotvorna je upravo to što nije utvrđen identitet učinilaca torture zbog solidarnosti službenika”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je istog dana kada su pretučeni Baranin i Vukčević, bilo više sličnih incidenata u kojima su građani pretrpjeli zlostavljanje i torturu, jer su policijski službenici razbijali proteste i da je u svim tim slučajevima izostala djelotvorna istraga.

Iz GA upozoravaju da je na tu pojavu ukazao i Evropski sud za ljudska prava koji je utvrdio da nadležni državni organi, prvenstveno tužilaštvo i policija, nijesu sproveli efikasnu i djelotvornu istragu kako bi otkrili počinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili.

“U navedenom slučaju Baranina i Vukčevića utvrđeno je da istraga nije bila brza, temeljna i nezavisna, što je znatno umanjilo njenu sposobnost da identifikuje odgovorne osobe”, kaže se u saopštenju.

Kakos e navodi, u slučajevima kada dođe do identifikacije službenika policije ili njihovog procesuiranja, sankcije su često blaže od zakonom propisanih, čime se često obesmišljava cijeli proces.

“Presedan je u sudskoj praksi da imamo i slučajeve da se potpisuje sporazum o priznanju krivice sa optuženim za više krivičnih djela torture, koji se i video materijalom potvrđuju, a kojim se predviđa samo uslovna osuda”, navode iz GA.

Predstavnici te nevladine organizacije podsjećaju da su u septembru 2121. godine bili na terenu u Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija kako bi kontrolisali poštovanja ljudskih prava.

“Tom prilikom registrovali smo primjere prekomjerne upotrebe sile od pripadnika policije i prekomjerne upotrebe suzavca, što smo utvrdili u komunikaciji sa osobama koje su bile na razgovoru u prostorijama policije Cetinje, ali i tokom razgovora sa građanima na gradskom trgu”, kaže se u saopštenju.

Iz GA ističu da je do sada izostala djelotvorna istraga i u ovim slučajevima.

“Sve to ukazuje da se država ne bori efikasno sa policijskom torturom, zlostavljanjem i nezakonitom upotrebom sredstava prinude”, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je dosadašnja praksa neprihvatljiva i ne vodi ka prevenciji policijskih službenika da čine ovakva i slična krivična dijela.

“Zato je neophodno sprovesti efikasne, djelotvorne i nezavisne istrage koje će rezultirati identifikacijom svih odgovornih lica i suočiti ih sa individualnom odgovornošću, kako bi se poslala poruka da se policijska tortura neće tolerisati i da niko nije iznad zakona”, zaključuju iz GA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije