fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe vide podsticanje mržnje, netrpeljivosti i diskriminaciju

Ne vide podsticanje mržnje, netrpeljivosti i diskriminaciju

Podgorica, (MINA) – Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) Srbije tvrdi da televizije Happy, Pink M i RTS nijesu prekršile članove Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama i Konvenciji o prekograničnoj televiziji, učestvujući, kako su naveli iz Agencije za elektronske medije Crne Gore (AEM), u anticrnogorskoj medijskoj politici.

Savjet AEM Crne Gore uputio je toj agenciji žalbu da se u određenim programskim sadržajima na tim televizijama promoviše i podstiče mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Predsjednik Savjeta AEM-a Ranko Vujović kazao je Pobjedi da to tijelo već drugi put za godinu šalje dopis REM u Srbiji sa informacijom o kršenju određenih članova Direktive Evropske unije (EU) o audio-vizuelnim medijskim uslugama i Konvencije o prekograničnoj televiziji u pojedinim sadržajima koji se emituju na televizijama za koje je nadležan srpski REM.

„U posljednjem dopisu za nas su bili sporni određeni sadržaji koji su emitovani na Happy TV – „Ćirilica“ i „Jutarnji program“, Pink TV – „Jutarnji program“ i RTS – „Četvrtkom u 9“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, u prvom slučaju nijesu dobili nikakav odgovor, dok su na posljednji dopis odgovor dobili prije tri dana.

„U njemu nas regulator iz Srbije samo obavještava da po njihovom mišljenju u navedenim programskim sadržajima nije kršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, dok su za Direktivu o audio-vizuelnim medijskim uslugama naveli da nije osnovano pozivanje na nju“, rekao je Vujović.

Savjet Agencije je na sjednici koja je počela u petak razmatrao odgovor koji je dobio od REM-a, ali sjednica nije završena i biće nastavljena u ponedjeljak.

„Zauzećemo konačan stav prema odgovoru srpskog regulatora i prema spornim programskim sadržajima koji su emitovani u prethodnih mjesec i po“, kazao je Vujović.

U svakom slučaju, kako je rekao, AEM je poštovao procedure koja se odnose na prekogranične televizije i u daljem postupanju će samostalno odlučivati o programskim sadržajima koji dolaze iz druge države putem različitih platformi.

Iz REM Srbije su Savjetu agencije za elektronske medije odgovorili da u programu Happy TV emitovanom 30. decembra prošle i 6. januara ove godine u emisiji „Ćirilica“ nije neprikladno isticano nasilje, niti je pak podsticna rasna ili bilo koja druga netrpeljivost.

„Kada je u pitanju navodno kršenje Direktive o audiovizuzelnim medijskim uslugama, ističemo da je zakonodavstvo Srbije harmonizovano sa istom u smislu koje Srbija ima u procesu pridruživanja EU, a u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju, potvrđenog između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Srbije, te smatramo da je pozivanje na odredbe navedene direktive neosnovano“ saopštili su iz Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.

Oni su istakli i da „iskazuju volju i želju da razlike u mišljenjima i stavovima po predmetnim pitanjima nastalim između dva nezavisna regulatorna tijela“ prevaziđu zajedničkim dogovorom u skladu sa procedurom koju predviđa Konvencija o prekograničnoj televiziji čije su potpisnice Srbija i Crna Gora.

Istovjetno je obrazloženje i za ostale televizije i njihove sadržaje na koje je Savjet AEM-a imao prigovor.

Najčitanije