fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe očekuje se napredak u predmetima Jovanovića i Softića

Ne očekuje se napredak u predmetima Jovanovića i Softića

Podgorica, (MINA) – Napredak u slučajevima ubistva Duška Jovanovića i napada na Tufika Softića ne može se očekivati, jer pojedinci nijesu uradili svoj posao kako treba, saopštili su čelnici policije i pravosuđa na okruglom stolu koji je danas održan u Skupštini.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je da su napadi na novinare i sloboda medija u vrhu prioriteta i djelovanja policije.

„U pojedinim slučajevima, bez obzira što su važni i značajni za ovu temu i za državu, u odnosu na realni presjek stanja, bojim se da u ovom trenutku, a i u nekoj izglednoj budućnosti, nećemo imati progres“, rekao je Veljović.

On je istakao da to nije tako zato što neko ne želi da uradi, nego zato što je u prethodnim procedurama, u određenim predmetima, došlo do problema i propusta, subjektivne odgovornosti određenih nosilaca aktivnosti.

„Isključujem postupanje policije u ovom trenutku, da se ne bi pogrešno shvatili. U nekim važnim predmetima, pojedine osobe i nadležni nijesu taj svoj posao obavili kako je trebalo, u skladu sa procedurama i zakonskom obavezom“, precizirao je Veljović.

Ministar pravde Zoran Pažin rekao je da se nijesu dogovarali da Veljović javno objavi ono što je poruka sa Savjeta za vladavinu prava.

„A to je da je došlo vrijeme da otvorimo pitanje odgovornosti onih koji postupaju u ovim predmetima“, dodao je Pažin.

Kako je naveo, pitanje je kako dalje napredovati vezano za te predmete.

„Ne radi se o nedostatku političke volje. Nema direktor policije uputstva niti sugestiju ni premijera ni potpredsjednika Vlade da se ne postupa u tim predmetima, naprotiv“, istakao je Pažin.

Svjesni su, kako je kazao, da su neki predmeti mogli biti urađeni bolje.

„To su predmeti Jovanovića i Softića. Evidentno je da su tu postojale slabosti u sistemu i nedostaci u postupanju. Vrijeme je da imamo odgovor je li to rezultat objektivne slabosti, ili subjektivnih propusta“, kazao je Pažin.

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Nikola Marković, kazao je da je jasno da postoji ozbiljan problem kada su u pitanju napadi na novinare.

„Komisija kojom ja predsjedavam od osnivanja je imala ambivalentan odnos državnih organa u svom radu“, rekao je Marković.

Ti problemi su, kako je kazao, riješeni promjenom na čelu Uprave policije.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da djeluje da se i žrtve nasilja nad novinarima diskriminišu.

„Oko nekih se digne velika galama i za njihov status se zauzmu mnogi, a neki koji se bave radom koji u tom momentu ne djeluje kao društveno poželjan, ostanu potpuno u sjenci“, dodao je on.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije