fbpx
NaslovnicaMINA SvijetZahvlanost KFOR-u na očuvanju mira

Zahvlanost KFOR-u na očuvanju mira

Beograd, (MINA) – NATO misija KFOR jedini je garant stabilnosti i bezbjednosti na Kosovu i Metohiji (KiM), kazao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i zahvalio se zemaljama članicama Alijanse na očuvanju mira na KiM.

“Sve zemlje koje čine KFOR i one koje su u NATO i one koje nisu i one koje su izašle i one koje će ući zaslužuju našu zahvalnost“, rekao je Vulin sinoć na primopredaji dužnosti kontaktne ambasade NATO u Srbiji.

Kako je naveo, Srbija ima nesuglasice sa KFOR-om, ali su svjesni da je KFOR jedina međunarodno priznata oružna sila u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) 1244.

„Od KFOR-a zato očekujemo da bude statusno neutralan, da se čvrsto drži svog mandata koji mu je dan Rezolucijom 1244, da obezbedi mir i sigurnost za sve koji žive na prostoru KiM i da apsolutno sprovodi sporazum postignut između predsednika (Aleksandra) Vučića i generalnog sekretara NATO-a (Jensa) Stoltenberga u vezi kretanja naoružanih albanskih formacija na severu KiM”, rekao je Vulin.

On je istakao da će KFOR uživati najveće poštovanje među Srbima i podršku Srbije kada se drži svog mandata, prenosi Tanjug.

Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, kazao je da Srbija od Alijanse očekuje da sa razumevanjem sagledava, razumije i podrži njihove prioritete, naročito u vezi sa pitanjem KiM.

Dačić je naveo da NATO misija KFOR ostaje jedina legalna i legitimna vojna formacija u KiM, bitan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i jedini garant bezbjednosti i opstanka Srba, njihove imovine, vjerske i kulturne baštine na KiM.

Zato je, prema njegovim riječima, za Srbiju izuzetno bitno da se mandat KFOR realizuje u potpunosti u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, da KFOR ostane u nesmanjenom sastavu i da u svojim aktivnostima bude statusno neutralan.

Dačić je istakao da se Srbija snažno protivi transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u Vojsku Kosova, jer se time, kako smatra, krši Rezolucija SB UN 1244, Vojno-tehnički sporazum i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

„Nažalost, razvoj događaja pokazuje da Priština očigledno ne odustaje od jednostranih poteza, poput onih kojim se formiraju oružane snage i pored jasnog upozorenja predstavnika međunarodne zajednice, među njima i Stoltenberga, da su takvi jednostrani potezi neprihvatljivi i da čine štetu dijalogu”, rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio da Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u region i dodao da ne sumnja da će saradnja s Alijansom biti unaprijeđivana.

Najčitanije