fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO i EU da budu angažovani u integracijama država regiona

NATO i EU da budu angažovani u integracijama država regiona

Podgorica, (MINA) – NATO i Evropska unija (EU) moraju da budu snažno angažovani u integracijama država Zapadnog Balkana, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Alijanse, koji se putem video konferencije održava danas i sjutra.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da su šefovi diplomatija NATO država članica razgovarali o pitanjima koja su značajna za kolektivnu bezbjednost i odbranu, uključujući izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca.

“U pogledu Zapadnog Balkana, Darmanović je naglasio da NATO, zajedno s EU, mora biti snažno angažovan na promovisanju evropskih i evroatlantskih vrijednosti i podršci integracionih težnji država regiona”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posebna pažnja bila posvećena Rusiji i situaciji u Avganistanu.

Darmanović je potvrdio punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji se zasniva na jačanju kapaciteta odvraćanja i odbrane, s jedne, i otvorenošću za dijalog, s druge strane.

Govoreći o Avganistanu, on je rekao da je Crna Gora podržala početak istorijskih mirovnih pregovora s talibanima i kazao da se nada da će taj proces dugoročno dovesti do pomirenja, trajne stabilizacije i mira u toj zemlji.

Na današnjem sastanku ministri vanjskih poslova su razgovarali i o procesu strateškog promišljanja „NATO 2030“ i razmotrili preporuke grupe eksperata za unapređivanje djelovanja Alijanse, posebno u pogledu jačanja njenog jedinstva, političke dimenzije i globalne uloge u narednom periodu.

Darmanović je pozdravio proces koji reflektuje sposobnost NATO-a da se prilagođava i transformiše u skladu sa savremenim bezbjednosnim promjenama.

On je kazao da je uvjeren da će implementacija preporuka doprinijeti da NATO bude jači i bolje pripremljen za suočavanje s aktuelnim i budućim izazovima.

Darmanović je, imajući u vidu završetak mandata, zahvalio ministrima NATO članica na saradnji i naglasio da Crna Gora ostaje posvećena i kredibilna saveznica s jasnom privrženošću evroatlantskim vrijednostima.

Najčitanije