fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastavljena restauracija kule Voltica

Nastavljena restauracija kule Voltica

Nikšić, (MINA) – Restauracija Kule Voltica u nikšićkoj Župi, započeta prije godinu, nastavljena je nakon što je prikupljena obimna dokumentacija i dobijena neophodna saglasnost.

Kula Voltica je simbol prisajedinjenja Župe Crnoj Gori, a radovi na njenoj restauraciji, prema procjeni rukovodioca tog projekta za konzervaciju Božidara Jovićevićevića, biće izuzetno obimni i zahtjevni i izvodiće se u nekoliko faza.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragoljub Radulović ukazao je na izuzetan značaj tog projekta i podsjetio da je zahvaljujući Kuli Voltica Župa 1859. godine oslobođena od Turaka i pripojena Crnoj Gori, skoro 20 godina prije nego Nikšić.

“To je jedina kula iz tog perioda koju su gradili Crnogorci i služila je za pregovore sa Turcima. Zahvalni smo potpredsjedniku Vlade Crne Gore Milutinu Simoviću i ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću koji su imali sluha za naše apele da se sanira decenijama zapuštena Voltica”, saopštio je Radulović.

On je rekao da nakon što se kuli ubrzo vrati stari sjaj predstoji odluka Opštine i mjesne zajednice Župa o njenoj budućoj namjeni.

“Vodiće se računa da Kula bude lijepo mjesto za obilazak u Župi, iz koga bi slali poruku da treba očuvati sve što je državu Crnu Goru krasilo i činilo je prepoznatljivom vjekovima unazad”, rekao je Radulović.

Najčitanije