fbpx
NaslovnicaCrna GoraNaredne školske godine opremiće srednje stručne škole

Naredne školske godine opremiće srednje stručne škole

Podgorica, (MINA) – U toku naredne školske godine u srednje stručne škole biće isporučena oprema za praktičnu nastavu vrijedna više od dva miliona EUR, najavio je ministar prosvjete, Damir Šehović.

On je, u izjavi u okviru ovogodišnje kampanje „Stručno je ključno – alati budućnosti su u vašim rukama“, podsjetio da je kampanja sprovođena i prošle godine.

Prema njegovim riječima, rezultati su povećano interesovanje kako za stručne škole, tako i za dualno obrazovanje odnosno paralelno učenje i obučavanje kod poslodavca uz naknadu.

„Odluka o izboru srednje škole je prekretnica kojom se može usmjeriti karijera. U tom izboru treba znati da nema prestižne i manje prestižne škole. Zato su stručne škole, za one koji imaju afiniteta za tako nešto, odličan izbor, jer omogućavaju sticanje kako teorijskih, tako i praktičnih znanja“, rekao je Šehović.

On je napomenuo i da će naredne školske godine biti dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u stručnim školama, a očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju.

Predsjednik Privredne komore, Vlastimir Golubović, rekao je da su uvođenjem dualnog obrazovanja učenici stručnih škola dobili jednu novu mogućnost.

„Brojne stipendije, opremljeni kabineti, obuka kod poslodavaca, i u krajnjem brzo zaposlenje, samo su neki od razloga za odabir stručnih škola. Prvirednici učešćem u dualnom obrazovanju imaju priliku da učestvuju u formiranju kadrova prema sopstvenim potrebama, i ta šansa se mora iskoristiti“, ocijenio je Golubović.

Zoran Vukčević, vlasnik modne kuće „Zoran“, koja učestvuje u dualnom obrazovanju, smatra da dualno obrazovanje daje velike mogućnosti za obuku, radi se na opremanju kabineta, a i zaposlenje je značajno olakšano nakon stručne škole ili dualnog sistema učenja.

„Dakle, osim talenta, volje i ljubavi, djeca učenici koji imaju sklonosti ka stručnim školama, sada imaju i šansu za ozbiljnu stručnu edukaciju. Ovo je odlična priča čiji dio treba da bude svako ko ima talenta za neko od zanimanja koje nude stručne škole“, poručio je Vukčević.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...