fbpx
NaslovnicaCrna GoraNaredbe Ministarstva zdravlja ustavne i zakonite

Naredbe Ministarstva zdravlja ustavne i zakonite

Podgorica, (MINA) – Naredbe Ministarstva zdravlja o sprovođenju mjera za sprječavanje infekcije izazvane novim koronavirusom ustavne su i zakonite, ocijenila je crnogorska Vlada i predložila Ustavnom sudu da odbije predlog za pokretanje postupka za ocjenu njihove ustavnosti.

Pet poslanika Demokratskog fronta podnijelo je inicijativu za ocjenu ustavnosti naredbi koje je, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), donijelo Ministarstvo zdravlja, u periodu od 13. do 31. marta.

“Mjere propisane osporenim naredbama zasnovane su na Ustavu i Zakonu i sa sigurnošću se može reći da su neophodne i proporcionalne riziku prenosa zarazne bolesti i značaju zaštite javnog zdravlja, u skladu sa predlogom IJZ i sa epidemiološkom situcijom, imajući u vidu da je, realno i medicinski potvrđeno, došlo do opšteg ugrožavanja prava na život i zdravlje svakog građanina“, kaže se u mišljenju Vlade.

Naglašavaju se medicinske i naučne tvrdnje u pogledu novog koronavirusa koje su ukazivale na izuzetnu virulentnost i prenosivost, koja je zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih u vrijeme pandemije predstavljala realnu opasnost i za zdravstveni sistem Crne Gore.

„Očekivani rast broja inficiranih, ukoliko se ne bi sprovele restriktivne preventivne mjere, predstavljao je realnu opasnost da zdravstveni sistem Crne Gore bude doveden do kolapsa i nemogućnosti da pruži pomoć oboljelim pacijentima, a što bi imalo nesagledive štetne posljedice“, navode iz Vlade.

Podsjeća se da je, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja i obaveza, Ministarstvo zdravlja, na predlog IJZ, naredbama propisivalo privremene mjere, radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge države, za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

„Zakonitost privremene mjere samoizolacije sadržana je u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i propisana je Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja koronavirusa. Podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju uz praćenje zdravstvenog stanja lica i svih članova domaćinstva koji se zadese u tom porodičnom smještaju od nadležne higijensko-epidemiološke službe, u trajanju od 14 dana“, kaže se u mišljenu Vlade.

Ističe se da je to opšteprihvaćenih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i zdravstvenog nadzora nad licima nad kojima se sprovodi, u skladu sa rješenjem sanitarne inspekcije i u potpunosti korespondira ustavnim odredbama, u interesu javnog zdravlja i sprječaavanja širenja zarazne bolesti novog koronavirusa.

„Navodi podnosilaca predloga koji se odnose na međusobnu povezanost osporenih naredbi sa Naredbom o proglašavanju epidemije zarazne bolesti COVID 19 su neosnovani, imajući u vidu da se Zakonom propisuju mjere za sprječavanje unošenja zarazne bolesti u zemlju i njihovog prenošenja u druge države, bez uslovljavanja proglašavanjem epidemije“, kaže se u mišljenu Vlade.

Ocjenjuje se da su navodi dati u odnosu na upotrebu pojma epidemije zarazne bolesti i epidemije od većeg epidemiološkog značaja su bez uticaja na zakonitost propisivanja i preduzimanja propisanih mjera.

„Naglašavamo da su neosnovani navodi podnosilaca predloga koji se odnose na povredu drugih zakonskih propisa iz oblasti saobraćaja i slično. Praktična primjena propisanih mjera dovela je do praćenja i kontrole epidemiološke situacije, u smislu prenosa zarazne bolesti i broja zaraženih lica“, kaže se u mišljenju.

Vlada zaključuje da osporene naredbe nijesu suprotne Ustavu Crne Gore i zakonima, zbog čega Ustavni sud Crne Gore treba da odbije predlog kojim je pokrenut postupak za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti.

Predlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakoniszoti naredbi Ministarstva zdravlja podnijeli su poslanici DF-a, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Milutin Đukanović i Branka Bošnjak.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...