fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapadi na novinare bez adekvatnog pravosudnog epiloga

Napadi na novinare bez adekvatnog pravosudnog epiloga

Podgorica, (MINA) – Napadi na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori su kontinuirani i nemaju adekvatan pravosudni epilog, kazala je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je na okruglom sto na temu Izazovi profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori, koji je organizovala Građanska alijansa, ocijenila da su izazovi profesionalnog novinarstva u direktnoj vezi sa stanjem medijskog sektora u državi.

“Nakon posljednjih, a sve učestalijih napada na novinarke i novinare, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, otvorili smo temu da se izmijene i dopune zakoni kako bi se novinarke i novinari u Crnoj Gori zaštitili na adekvatan način”, rekla je Srzentić.

Ona je istakla da je potrebno pronaći optimalno rješenje u cilju zaštite novinara i inkriminisanja napada na njih, kao i sprečavanja napada na novinare prilikom vršenja profesionalnih zadataka.

Srzentić je navela da država medijima mora posvetiti najveću moguću pažnju.

“Tamo gdje su mediji slobodni i profesionalni, demokratije su zrele i otvorene”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da se posebno posvetila razvoju i poboljšanju uslova za rad medija, sa ciljem da se vodi kontinuirana vrsta interakcije.

“Zajedno sa premijerom pokrenula sam kontinuirani dijalog sa medijima, prvi takvog tipa, tokom kojeg sa predstavnicima medija vodimo razgovore o svim temama koje opterećuju sektor, kako bismo zajedno pronašli sistemska rješenja”, rekla je Srzentić.

Ona je navela da je zadovoljna što se posljednjih mjeseci srela sa više od 50 predstavnika medija u Crnoj Gori i čula koji su najveći problemi i izazovi.

Srzentić je objasnila da je Ministarstvo kreiralo sintezu svih izazova i problema medija, “banku potreba” i dodala da to treba da posluži kao polazna osnova za izradu prve medijske strategije u Crnoj Gori.

“Svjesna sam i koliko je teško, u ovako polarizovanom društvu, pandemijskoj situaciji i mnoštvu lažnih vijesti i dezinformacija, sačuvati kredibilitet, etičke i profesionalne standarde”, kazala je Srzentić.

Ona je navela da je svjesna da je finansijska situacija u medijima izazovna i da su marketinški prihodi drastično opali u vremenu pandemije.

“Teško je u takvom ambijentu obezbijediti stimulativne uslove za rad novinara i novinarki. Bez potrebnih finansijskih sredstava, otežano je raditi na daljoj profesionalizaciji medija”, rekla je Srzentić.

Ona je kazala da crnogorsko medijsko tržište nije dovoljno uređeno.

“Vjerujem da kad na pravi način uredimo raspodjelu iz javnih sredstava i pokrenemo Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, otvoriće se nove prilike za širok dijapazon medija koji su od važnosti za zajednicu”, istakla je Srzentić.

Ona je objasnila da je Ministarstvo u ovoj godini predvidjelo izradu medijske strategije i reformu medijskog zakonodavstva, čime će se, prema njenim riječima, ostvariti značajan društveni kapital, kako za slobodu i pluralizam medija, tako i za funkcionisanje medija da konačno reforme budu na jednom mjestu.

Srzentić je pozvala medije da tokom izrade medijske strategije predlažu sve reforme za koje smatraju da su važne za medijsku zajednicu u najširem smislu.

Ona je navela da će fokus biti i na medijskim zakonodavnim reformama, koje se odnose na donošenje novog zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama, izmjene Zakona o medijima i Zakona o Radio Televiziji Crne Gore, kako bi uskladili sva tri zakona.

“Cilj izmjene medijskih zakona je i jačanje samostalnosti javnih servisa u finansijskom i uređivačkom smislu sa posebnim osvrtom na uslove finansiranja lokalnih javnih emitera”, dodala je Srzentić.

Ona je objasnila da resor na čijem je čelu radi na najboljim rješenjima kroz izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama i jačanje transparentnosti institucija, kako bi se stvorili zakonski okvir koji će medijima omogućiti da lakše dođu do informacija.

“Veoma mi je važno da na pravi način razumijemo potrebe medija, novinara i novinarki u Crnoj Gori i da na bazi tih potreba kreiramo politike i pokrećemo konkretne akcije”, kazala je Srzentić.

Ona je navela da želi da se svi novinari osjećaju osjećaju jednako slobodni i zaštićeni da rade posao nesmetano i uz punu podršku države.

“Samo u takvom ambijentu možemo da govorimo o istinskoj slobodi medija i punom uvažavanju novinarske profesije”, rekla je Srzentić.

Ona je istakla da su nedavno na konkretnom primjeru pokazali kako institucije treba da osluškuju potrebe medija.

Srzentić je rekla da je, u odnosu na prigovore koje je Ministarstvo dobilo u okviru konkursa za dodjelu budžetskih sredstava štampanim medijima i portalima, zatražila da Komisija odmah reaguje i ispita prigovore.

“Vrlo sam svjesna da tim konkursom možda nećemo zadovoljiti sve, ali ćemo zadovoljiti potrebe mnogih i pokazati da treba da mijenjamo kulturu da se ne bojimo od negativnih reakcija ili uskih tumačenja”, kazala je Srzentić.

Ona je poručila da će mediji, medijske organizacije, prijatelji i partneri medija tokom njenog mandata imati iskrenog i posvećenog saradnika.

“Još jednom vas pozivam da mi se u kontinuranom dijalogu sa medijima pridružite i budete dio zajedničkog rješenja”, navela je Srzentić.

Šefica Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Nikol Galager, kazala je da su crnogorskom društvu potrebni hrabri, mladi i obrazovani novinari.

Prema njenim riječima, neprikosnovena je potreba da novinari budi bezbjedni i bez straha obavljaju svoj posao.

Galager je rekla da je veliki broj slučajeva napada na novinare ostao neriješen.

Posljednjih mjeseci, kako je kazala, bilježi se porast broja psihičkih i fizičkih napada na novinare.

„Sve napade Ambasada osuđuje i traži da se napadači procesuiraju“, navela je Galager.

Najčitanije