fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapad na muslimane u Pljevljima napad na sve građane Crne Gore

Napad na muslimane u Pljevljima napad na sve građane Crne Gore

Podgorica,(MINA) – Napad na muslimane u Pljevljima napad je i na svakog pljevaljskog hrišćanina i svakog građanina Crne Gore, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je rekao da je posljednji vandalski čin nasilja u Pljevljima, usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice, velika ljudska sramota za njegovog počinioca.

„Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore. Pljevaljski manastir je posvećen Svetoj Trojici, Bogu Ljubavi, a ko širi mržnju, sebe udaljuje od te božije Ljubavi i blagoslova božijeg“, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, nečasno je i kukavički „pod okriljem noći“ činiti takve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter tog događaja.

Amfilohije je kazao da se ne mogu oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji, čiji je cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti.

„Nećemo da izvodimo preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaje nerasvijetljeno navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, policija je u prethodnom periodu u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama, ili slikali trobojke, tužilaštvo ih ekspresno kažnjavalo, a sad se suočavamo sa tim da se “nasilnički izgredi ne rješavaju ni približno istom efikasnošću”.

„Ko god da su počinioci ovih nedjela i kakve god da su njihove namjere, svakako nisu dobroželatelji nijednom građaninu Crne Gore i treba da odgovaraju za svoja nepočinstva“, zaključio je Amfilohije

Najčitanije