fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajbolji rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala

Najbolji rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala

Podgorica, (MINA) – Vlada je u prvih 100 dana rada najbolje rezultate ostvarila u borbi protiv korupcije i kriminala, ocijenio je poslanik koalicije “Crno na bijelo”, Miloš Konatar, navodeći da su smjene kompletnog vrha Uprave policije najveći dokaz za to.

On je kazao da vjeruje da se poslije promjena na čelu policije očekuju još bolji rezultati, jer Crna Gora mora biti država sa nultom stopom tolerancije na korupciju i kriminal.

“Ono oko čega se svi moramo složiti jeste da je u ovih prvih 100 dana rada Vlada pokazala najviše u borbi protiv korupcije i kriminala. Uopšte, najvidljivije promjene u tranziciji vlasti upravo su u sektoru bezbjednosti. Najbolji dokaz za to su bile neophodne smjene kompletnog vrha policije”, kazao je Konatar.

Kako je rekao, odlaskom pojedinih partijskih “vojnika Demokratske partije socijalista (DPS) iz vrha policije konačno se stvaraju uslovi za beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala”.

“Ta borba je već počela, jer je nova Vlada u 100 dana uradila više nego prošla Vlada DPS-a u četvorogodišnjem mandate”, smatra Konatar.

On je istakao da je za borbu protiv korupcije i kriminala osnovni preduslov politička volja.

“Godinama je Evropska unija (EU) u svojim izvještajima o napretku kritikovala Vlade DPS-a zbog nedostatka rezultata u borbi protiv korupcije”, rekao je Konatar.

Prema njegovim riječima, nova vlada i njen potpredsjednik Dritan Abazović kao koordinator borbe protiv korupcije i kriminala, već su pokazali političku spremnost za bespoštednu borbu, ali i konkretne rezultate.

Konatar je podsjetio da je formiran Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a pokrenuto je rješavanje afera “Abu Dabi fond”, “Uprave za nekretnine”, “Morsko dobro” i višemilionske prevare sa sistemima za nadzor granica u Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Crna Gora je konačno krenula u borbu protiv korupcije i kriminala”, ocijenio je Konatar.

On je kazao da je nova vlada svoj mandat počela u nikad težim okolnostima.

“U situaciji nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize u svijetu, uz praznu državnu kasu opljačkanu pod režimom DPS-a država Crna Gora je praktično bila na ivici bankrota. Pravovremenim zaduženjem na međunarodnom tržištu obveznica omogućena je stabilnost javnih finansija”, kazao je Konatar.

Tom intervencijom, kako je naveo, Crna Gora nije bankrotirala “pa zato sva kuknjava koalicije DPS-Socijaldemokratske partije (SDP) jer će nova Vlada redovno isplaćivati plate i penzije i servisirati javni dug koji je za vrijeme njihove vlasti došao na 3,8 milijarde EUR”.

On je ukazao da je najveći izazov Vlade borba sa pandemijom koronavirusa i održivost zdravstvenog sistema.

“Svakako, odgovornost moraju pokazati svi u Crnoj Gori, od Vlade do građana jer ovu bitku možemo dobiti samo zajedno”, poručio je Konatar.

Prema njegovim riječima, Vladu očekuje borba za očuvanje svakog radnog mjesta u Crnoj Gori, pomoć privredi i preduzetnicima i borba za oporavak ekonomije.

“Vlada je tu pokazala dobru namjeru i pozitivnu aktivnost sa paketom subvencija privredi, a tek se očukuju mjere koje će omogućiti bolju turističku sezonu, ali i priliku za pokretanje ciklusa domaćih i stranih investicija”, naglasio je Konatar.

Najčitanije