fbpx
NaslovnicaCovid19Najbolje ocjene za laboratoriju Instituta za javno zdravlje

Najbolje ocjene za laboratoriju Instituta za javno zdravlje

Podgorica, (MINA) – Ekspertkinja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Golubinka Boshevska je najvišim ocjenama vrednovala stručnost i rad Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

SZO angažovala je Bshevsku da procijeni sveukupne kapacitete i sposobnost crnogorskih laboratorija u borbi protiv novog koronavirusa.

Tokom šestodnevnog boravka u Crnoj Gori Boshevska je, osim laboratorija IJZ, posjetila i laboratorije Kliničkog centra, Medicinskog fakulteta, Bolnice Brezovik i specijalizovanu veterinarsku laboratoriju.

“Crna Gora i IJZ mogu biti ponosni na stručnjake koje imaju i na posao koji je uradio tim na čelu s Danijelom Vujošević, načelnicom Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku. Oni su istinski heroji”, naglasila je Boshevska tokom prezentacije svojih nalaza.

Prezentaciji su prisustvovali šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović i direktor IJZ Boban Mugoša sa saradnicima.

Boshevska je ocijenila da je laboratorija IJZ dobro opremljena, da se poštuju sve procedure i zadovoljavaju svi najstroži standardi kvaliteta, a posebno je istakla stručnost osoblja i kvalitetan i požrtvovan rad, kao i rezultate tokom epidemije COVID-19.

“Na prezentaciji je bilo riječi i o mogućnostima ostalih laboratorija koje posjeduju PCR dijagnostiku da rade testiranja na COVID-19, ako se za tim ukaže potreba”, kaže se u saopštenju IJZ.

Razgovarano je i o mogućnostima proširenja kapaciteta i otvaranja laboratorija na sjeveru i na jugu, koje bi, uz već postojeće, doprinijele rasterećenju kapaciteta IJZ, koji od početka epidemije COVID-19, po ocjeni Boshevske, uz ogroman i požrtvovan rad, postiže izvanredne rezultate.

Ona je preporučila da se laboratorija za molekolarnu dijagnostiku IJZ-a i zvanično prepozna kao nacionalna referentna laboratorija za COVID-19, što ona de-facto i jeste.

Mugoša je istakao dobru saradnju koju IJZ ima sa SZO i zahvalio na podršci, ne samo tokom COVID-19 epidemije.

On je kazao da je to samo jedan segment podrške koju SZO pruža Institutu i zdravstvenom sistemu Crne Gore.

“Bez te podrške, mi se ne bismo ovako uspješno borili protiv novog koronavirusa. Ponosni smo na to što i SZO, ali i građani Crne Gore ne samo da uviđaju da mogu imati povjerenja u stručnost i kapacitete IJZ već aktivno doprinose ovoj dugoj borbi protiv epidemije COVID-19”, naglasio je Mugoša.

Brajović je rekla da rad i podrška SZO najviše dolazi do izražaja upravo u ovakvim sutuacijama, ali da je SZO u svim vremenima bila uz Crnu Goru kad je javno zdravlje u pitanju.

Ona je najavila da će nastaviti aktivno da pomažu crnogorskom zdravstvenom sistemu u borbi protiv ove pandemije.

Prema njenim riječima, ovo je borba cijelog čovječanstva, svake države i svakog pojedinca i “mi ćemo zajedno, jer jedino tako i možemo, u toj borbi pobijediti”.

“Drago mi je što smo i kroz ovu ekspertsku pomoć pružili podršku laboratorijama i što ćemo zajedno nastaviti da unapređujemo dijagnostičke kapacitete zdravstvenog sistema kao okosnice efikasnog odgovora na COVID-19 tražeći i u vremenu pandemije dugoročno održiva rješenja integrisana u sistem”, ocijenila je Brajović.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...