fbpx
NaslovnicaCrna GoraNagrade za nastavnike i učenike iz 23 opštine i 125 škola

Nagrade za nastavnike i učenike iz 23 opštine i 125 škola

Podgorica, (MINA) – Činjenica da će nagrade iz Fonda za kvalitet i talente dobiti nastavnici i učenici iz 23 opštine i 125 škola pokazuje da kvalitet postoji u svim djelovima Crne Gore, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje u crnogorskom parlamentu, kazao da će do kraja godine biti uručeno više od 500 nagrada najboljim nastavnicima i učenicima.

„Svi prijavljeni moraju znati da su prošli kroz rigoroznu selekciju. Jer, prema informacijama od Komisije koja je vršila vrednovanje, konkurencija je bila jaka, čime smo pokazali da kao država raspolažemo ozbiljnim kapacitetima i ljudskim resursima u obrazovanju“, rekao je Šehović.

Šehović je istakao da su kriterijumi za dodjelu nagrada iz Fonda pripremani tako da balansirano prikazuju uspjeh u školi, ali sa podjednakom važnošću tretiraju vannastavne aktivnosti.

Ministar je, analizirajući strukturu dobitnika, rekao da će iz Fonda nagradu dobiti ukupno 263 nastavnika i 203 učenika, plus 70 koji nagradu iz Fonda dobijaju po automatizmu, osvajanjem nekog od prva tri mjesta na državnom takmičenju u znanju u organizaciji Ispitnog centra.

Preciznije, nagradu će, prema preliminarnim podacima, dobiti 127 nastavnika osnovnih škola, 109 srednjih i 27 umjetničkih su. Kada je o učenicima riječ, nagrade će dobiti 96 učenika osnovnih škola, 91 srednjih i 16 učenika umjetničkih škola.

„Najveći broj dobitnika je iz Glavnog grada, što je očekivano u odnosu na broj stanovnika, ali i Nikšić sa 76 dobitnika, Bijelo Polje sa 38, Bar sa 31, Berane sa 26 i Pljevlja sa 23 dobitnikom takođe mogu biti ponosni“, rekao je Šehović.

Fondom se, kako je istakao Šehović, i zvanično promovišu najbolji u obrazovanju, čime se pitanje talenata prvi put tretira sistemski.

„Prvi put se transparentno i na osnovu jednakih i svima poznatih kriterijuma, dodjeljuju nagrade, „čime smo najzad u dijelu nagrađivanja najboljih iskoračili iz zone ličnih procjena i ad hoc djelovanja“, zaključio je ministar.

Fond za kvalitet i talente osnovan je prošlogodišnjom obrazovnom reformom. Prosječna nagrada iznosi hiljadu EUR, što znači će se za dobitnike nagrada iz Fonda izdvojiti oko pola miliona EUR.

Na konkurs za nagrade je pristiglo 1,2 hiljade prijava.

Predsjednik Komisije koja je cijenila pristigle prijave bio je profesor Ljubiša Stanković, a članovi su predstavnici Unije srednjoškolaca, Sindikata prosvjete, Strukovnih udruženja nastavnika, NVO Udruženje roditelji, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, škola i Ministarstva prosvjete.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...