fbpx
NaslovnicaCrna GoraNadležni ne smiju ćutati na dešavanja u Nikšiću

Nadležni ne smiju ćutati na dešavanja u Nikšiću

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) i nadležno tužilaštvo da informišu javnost o navodima o zloupotrebama državnih ili opštinskih resursa u cilju ostvarivanja boljeg izbornog rezultata na lokalnim izborima u Nikšiću.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica apelovao je na nadležna tužilaštva da prekinu „sa dugogodišnjom praksom stavljanja pod tepih stvarnih razloga za mnogobrojne incidente koji se dešavaju u Crnoj Gori i posljednjih dana u Nikšiću“.

„I prestanu da ih tretiraju kao kafanske ili ulične razmirice ili slučajne nesporazume jer je sasvim evidentno da se oni dešavaju iz razloga nacionalne, vjerske ili političke netrpeljivosti i mržnje“, poručio je Koprivica.

On je kazao da javnost mora dobiti zvanične informacije o postupanjima ASK i tužilaštva povodom navoda o zloupotrebama državnih i opštinskih resursa, učešću državnih i opštinskih funkcionera u kampanji u toku radnog vremena, nezakonitom zapošljavanju i političkim i finansijskim aktivnostima poslanika, državnih i opštinskih i partijskih funkcionera i aktivista iz Srbije i Republike Srpske.

Koprivica je dodao da navedene institucije moraju saopštiti rezultate postupanja o navodima da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na različite načine uključena u predizbornu kampanju u Nikšiću.

„Pored ovog Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću mora dati jasna i precizna objašnjenja o kvalifikovanjima sve učestalijih događaja isključivo u domenu prekršaja čime se zamagljuje njihova suština, postojanje jasnih nacionalnih tenzija u Crnoj Gori i Nikšiću i veoma izraženo djelovanje etnonacionalističkih snaga svih predznaka“, dodao je Koprivica.

Na taj način, kako je kazao, ODT Nikšić se pridužuje „uhodanoj praksi“ tužilaštava u drugim opštinama i kroz neadekvatnu kvalifikaciju tih djela zamagljuje suštinu intenzivne etnonacionalističke aktivnosti u društvu.

„Ilustracije radi, kao prekršaji su okarakterisani napadi na imovinu Islamske zajednice u Pljevljima nakon izbora i napadi na pojedine građane Pljevalja bošnjačke nacionalnosti, ali i neki raniji napadi na sveštenike SPC u Nikšiću i Baru“, naveo je Koprivica.

On je istakao da ukoliko se nastavi pasivan odnos državnih organa prema navodima o događajima i informacijama o koje pristižu iz Nikšića i ukoliko javnost ne dobije jasna obavještenja o pojedinačnim ishodima postupaka, „jasno je da će oni preuzeti odgovornost za eventualnu eskalaciju nezakonitosti i mogućih sukoba koji mogu imati nesagledive posljedice“.

Koprivica je apelovao na predstavnike izbornih svih lista koji učestvuju na izborima u Nikšiću da imaju u vidu i svoj dio odgovornosti za nagomilane tenzije koje odavno nijesu viđene već u početnim fazama neke izborne kampanje.

„ Smirivanje tenzija i javni apeli na svoje aktiviste bi, za početak, bili od pomoći da se u Nikšiću izbjegnu neželjeni događaji“, poručio je Koprivica.

Najčitanije