fbpx
NaslovnicaCrna GoraNadležni da ispitaju sumnje o finansiranju DPS-a

Nadležni da ispitaju sumnje o finansiranju DPS-a

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne organe, prije svih Tužilaštvo i Agenciju za sprječavanje korupcije, da istraže, kako su naveli iz te stranke, više nego osnovane sumnje o nelegalnom finansiranju Demokratske partije socijalista (DPS) uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

„Jedino na taj način će, dakle hitnim postupanjem povodom ovog slučaja, koji je uznemirio crnogorsku javnost pokazati da im je interes države i građana ispred interesa partije na vlasti“, smatraju u SDP-u.

U suprotnom se, kako je saopšteno iz te partije, može konstatovati da je sindrom zarobljene države zahvatio sve institucije.

„I da, umjesto vladavine prava, imamo na djelu vladavinu otuđenih centara moći koji od naroda nekažnjeno otimaju novac i resurse koje kasnije ulažu u kupovinu glasova i tzv izborne pobjede“, kaže se u saopštenju.

Iz SDP-a su najavili da će, povodom nove afere Snimak, zatražiti parlamentarno saslušanje vrhovnog i specijalnog državnog tužioca, direktora Uprave policije i Agencije za sprječavanje korupcije, na zajedničkoj sjednici odbora za bezbjednost i politički sistem.

Prema njihovim riječima, otvaranjem slučaja jedne banke i nagovještajem novih sličnih slučajeva otvara se pitanje stabilnosti finansijskog sistema za koji je samo prije nekoliko mjeseci, sa najviših adresa, saopštavano da nema nikakvih prolema u njegovom funkcionisanju.

„Klupko aktuelnh i mogucih novih finansijskih skandala u režiji vlasti se mora odmotati, kako bi se zaštitili finansijski interesi velikog broja građana“, poručili su iz SDP-a.

Oni su pozvali Vladu, kao Ustavno najodgovorniju za stabilnost političkog sistema, da ohrabri nadležne institucije da se hitno pozabave ovim slučajem i da u tom pogledu saopšti svoj jasan stav.

„Ova nova afera Snimak 2, još slikovitije i jasnije od Snimka 1, pokazuje metode izbornih zloupotreba u rešiji vlasti“, kazali su iz SDP-a.

Zato, kako su naveli, akterima treba da je jasno da pod ovim uslovima izbori nemaju nikakvog smisla, i da do njih može doći jedino dogovorom koji znači tvrde garancije i konkretne mehanizme sprječavanja ovih i sličnih zloupotreba.

Iz SDP-a su najoštrije osudili i sajber napade na portal Vijesti koji, kako su naveli, u funkciji javnog interesa, odgovorno i profesionalno izvještava o novoj aferi Snimak, i pozvali nadležne da spriječe dalje udare na slobodu medija.

„Naivno je očekivanje da se istina i očigledne stvari mogu sakriti, pa je jasno da akteri najnovijih napada na kritičke medije, čiji je rukopis prilično poznat, ovim nečasnim radnjama samo povećavaju fokus javnosti na čitav slučaj“, zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Najčitanije