fbpx
NaslovnicaCrna GoraNađ: Crna Gora najspremnija za EU

Nađ: Crna Gora najspremnija za EU

Podgorica, (MINA) – Nova Evropska komisija (EK) saopštila je da za vrijeme njenog mandata želi da najmanje jedna zemlja uđe u Evropsku uniju (EU), a Crna Gora je najspremniji kandidat za članstvo, kazao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

On je u intervjuu za Pobjedu rekao da članstvo Crne Gore u NATO potvrđuje da ona dijeli osnovne vrijednosti kao i ostale članice tog saveza.

“Vlada Crne Gore je u međuvremenu napravila puno koraka prema EU i danas možemo reći da je Crna Gora najspremniji kandidat za članstvo u Uniji i da je najviše napredovala u tom segmentu”, naveo je Nađ.

Kako je kazao, nova EK rekla je da za vrijeme njenog mandata želi da najmanje jedna zemlja uđe u EU.

“Tako da čvrsto vjerujem u to, da pričam o vremenskom horizontu od četiri do pet godina”, rekao je Nađ.

Prema njegovim riječima, jako je malo prijateljskih zemalja kao što su Slovačka i Crna Gora.

“To sam danas čuo na više adresa – Slovačku smatraju za prijateljsku zemlju i advokata koji pomaže Crnoj Gori na evropskom putu”, naveo je Nađ.

Dvije države, kako je kazao, u oblasti odbrane imaju mnogo prostora za saradnju, bilo da se radi o saradnji među jedinicima ili odbrambenih industrija.

Odgovarajući na pitanje kako se jedna demokratska zemlja može zaštititi od prijetnji odakle god one dolazile, Nađ je naveo da i Crna Gora i Slovačka žele prijateljske odnose sa svim državama u svijetu.

Prema njegovim riječima, ti prijateljski odnosi moraju da imaju okvir preko kojeg se ne može preći.

“Mi smo članica EU i NATO. Razumijem da Rusija ima drugačije interese u spoljnoj politici koji su suprotni od naših, ali isto tako kao što se mi ne miješamo u njihove interne procese, isto tako želimo da se niko ne miješa u naše. Mi smo suverena država koja štiti svoj interes”, zaključio je Nađ.

Najčitanije