fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa MTF-u koncipiran prijemni za upis na master studije

Na MTF-u koncipiran prijemni za upis na master studije

Podgorica, (MINA) – Metalurško – tehnološki fakultet predvidio je prijemni ispit za upis na master studije, koje se ove godine upisuju prvi put po modelu reformisanih master studija u trajanju od dvije godine, saopštila je dekanica tog fakulteta Mira Vukčević.

Ona je kazala da će prijemni ispit biti u vidu testa sa odgovarajućim odnosom ponuđenih i slobodnih odgovora.

“Pitanja testa biće grupisana u tri ključne naučne oblasti za svaki studijski program, a rezultati testa će činiti 40 odsto ukupnog broja osvojenih bodova. Ostatak će zavisiti od uspjeha studenta na osnovnim studijama“, rekla je Vukčević.

Prohodnost na master studije, kako je dodala, biće ista kao i do sada, odnosno moći će da ih upišu studenti sa završenim matičnim osnovnim studijama za taj master studijski program, kao i oni sa završenim osnovnim studijama vrednovanim sa minimum 180ECTS na istim, ili srodnim tehničkim fakultetima.

„Studenti već sada pokazuju veliku zainteresovanost, tim prije što prvi put organizujemo master studije na primijenjenom studijskom programu Zaštita životne sredine”, navela je Vukčević.

Kako je dodala, zainteresovanost ne pokazuju samo studenti koji sad završavaju treću godinu osnovnih studija na matičnom Fakultetu, nego i oni sa drugih srodnih fakulteta, ali i studenti koji su završili postdiplomske specijalističke studije po starim nastavnim planovima.

“Činjenica da će primljenim studentima biti omogućeno besplatno studiranje na master studijama doprinosi tom interesu“, kazala je Vukčević.

Ona je najavila da će ove godine Metalurško – tehnološki fakultet raspisati mjesta na dvogodišnjem masteru za sva tri studijska programa – Metalurgija i materijali, Hemijska tehnologija i Zaštita životne sredine, i to 20, 30 i 40 kandidata respektivno.

“Broj traženih kandidata je prilagođen prostornim i drugim uslovima na osnovu kojih je i izdata licenca za master studije“, rekla je Vukčević.

Ona je kazala da se svi master radovi na Metalurško – tehnološkom fakultetu rade kao složena eksperimentalna istraživanja.

„U tom smislu, idući u susret ovom upisu, fakultet je u prethodnom trogodišnjem periodu ozbiljno poradio na osavremenjavanju i popunjavanju istraživačke infrastrukture kako bi laboratorije pripremio za dolazak većeg broja studenata koji će se baviti istraživačkim radom”, navela je Vukčević.

Ona je dodala da je kupljeno nekoliko komada krupne istraživačke opreme, naročito u domenu instrumentalnih tehnika, kao i srednje i sitnije opreme, tako da su stvoreni dobri uslovi za istraživački rad.

“Veliki broj novih master radova svakako će tražiti pojačan angažman, ne samo administracije u organizacionim jedinicama, već i na nivou tijela Univerziteta koja se bave pitanjem master studija”, zaključila je Vukčević.

Najčitanije