fbpx
NaslovnicaCrna GoraMUP da uspostavi mehanizam za transparentniji birački spisak

MUP da uspostavi mehanizam za transparentniji birački spisak

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da u najkraćem roku formira inkluzivni tim koji bi kontrolisao birački spisak i poboljšao njegovu transparentnost u susret parlamentarnim izborima.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević kazala je da, u uslovima kada su političari opstruirali reformu izbornog zakonodavstva i nije bilo političke volje da se stvore zakonski preduslovi da se birački spisak ozbiljno reformiše, MUP mora otvoriti nove mehanizme kontrole i transparentnosti koji, makar i u manjem obimu, mogu omogućiti povjerenje u izborni proces.

Kako je navela, birački spisak se zatvara deset dana prije izbora, pa je taj tim potrebno formirati u urgentnom roku, najkasnije do ponedjeljka, kako bi se mogle uraditi makar elementarne kontrole i eventualno intervenisati prije njegovog zatvaranja.

„Budući da su nam predstavnici MUP-a, na sastanku koji je održan prije gotovo mjesec, nedvosmisleno saopštili da je naš predlog prihvatljiv, nije nam jasno šta se čeka da se krene sa tim aktivnostima“, kaže se u saopštenju.

Kovačević je rekla da se nadaju da namjera nije da se protokom vremena obesmisli rad tog tima.

„Naš predlog je da se, po ugledu na ranije dobre prakse, formira tim sastavljen od predstavnika MUP-a, predstavnika izbornih lista koji učestvuju na izborima, NVO akreditovanih za praćenje izbornog procesa i međunarodnih institucija ukoliko budu pratile izborni proces“, navela je Kovačević u saopštenju.

Taj tim bi, kako je kazala, trebalo da omogući svim članovima direktan uvid u registre koji čine birački spisak i brzu dostupnost svih potrebnih podataka zainteresovanim stranama, kao i da da odgovore na pitanja u vezi sa biračkim spiskom koja interesuju medije.

Kovačević je podsjetila da su ti modeli postojali u prethodnim izbornim procesima i da su, prema ocjeni domaće i međunarodne javnosti, povećali povjerenje u birački spisak i izbore uopšte.

„Primjer kako bi tim mogao funkcionisati možemo dati u slučaju objavljivanja broja birača na početku izbornog procesa: MUP je prvo kasnio sa objavljivanjem podataka, onda je objavio podatke koje nije iskomunicirao na pravi način sabirajući, po njihovim navodima, i one koji će napuniti 18 godina do dana izbora“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, sve to je sa pravnom izazvalo sumnje javnosti.

„Mnogi su zaključili da je u pitanju neka malverzacija sa brojem upisanih birača, pa je to stvorilo zabrinutost koja se negativno odrazila na povjerenje u izborni proces“, dodala je Kovačević.

Kako je navela, da je tim postojao, to se ne bi moglo desiti, jer bi svaka pojedinost u saopštenju MUP-a bila provjerena od eksternih ljudi u timu koji vrlo dobro poznaju birački spisak.

Kovačević je istakla da će sređivanje biračkog spiska zahtijevati dosta političke volje, energije i hrabrosti.

„Dok čekamo političke elite i izvršnu vlast koja je zainteresovana za taj poduhvat, ova inicijativa makar i djelimično može poboljšati kontrolu i transparentnost biračkog spiska i učiniti da izbori prođu u koliko-toliko prihvatljivom nivou transparentnosti“, navela je Kovačević u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije