fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Strah me da će trud pasti u vodu

Mugoša: Strah me da će trud pasti u vodu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora potvrdiće da je corona free destinacija, ukoliko veliki broj kontakata ostvarenih u posljednja dva dana ne rezultira pojavom novih slučajeva koronavirusa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

On je u Dnevniku Televizije Crne Gore rekao da se nada da dešavanja u posljednja dva dana, bez obzira na to što su bila masovna, neće rezultirati pojavom novih slučajeva koronavirusa.

“Ako se pojave onda ćemo se vratiti dva koraka unazad i biće još striktnije i teže. Ako u ovolikom kontaktu ne budemo imali zaraženih, onda smo zaista potvrdili da smo „corona free“ destinacija”, kazao je Mugoša.

On je naveo da su rezultati dobri.

“Međutim, kad vidite ove slike, strah me da će to sve pasti u vodu”, rekao je Mugoša.

On je naglasio da sve ono što je u rađeno u cilju sprječavanja širenja korona virusa u Crnoj Gori smatra primjerom kako treba raditi i kako sistem treba da funkicioniše.

“Sada smo nekih osam dana bez novih slučajeva, ostaje još nekoliko da bi se proglasila “korona fri” zemlja”, naveo je Mugoša.

On je kazao da ima utisak da su se građani opustili, što je sasvim normalno poslije dva mjeseca striktnih mjera.

Mugoša je istakao da je ova infekcija veoma karakteristična i da i dalje građani moraju biti oprezni.

“Mi sumnjamo da je virus još tu. I dalje imamo veliki broj testiranja. Svako popuštanje mjera se vraća kao bumerang i to pokušavamo da suzbijemo”, kazao je Mugoša.

Kako je naveo, ne postoji dovoljno podataka.

“Ali ovaj virus neće ostati neotkriven, treba nam samo vremena i u tom smislu se zaista trudimo i nadam se da nam se neće desiti da za deset dana bude problema”, kazao je Mugoša.

On je dodao da Ministarstvo vanjskih poslova preduzima mjere u cilju otvaranja granica.

“Mi se bavimo epidemiološkim situacijama u drugim zemljama. Moramo voditi računa o ovom za sada najopasnijem i najizazovnim trenutku i da ćemo postati željena destinacija i za strance”, kazao je on.

Najčitanije