fbpx
NaslovnicaCovid19Mlađima od 60 godina ne davati AstraZeneka vakcinu u slučaju niske transmisije...

Mlađima od 60 godina ne davati AstraZeneka vakcinu u slučaju niske transmisije virusa *

Podgoricam, (MINA) – Institut za javno zdravlje (IJZ) preporučio je da osobe koje su mlađe od 60 godina umjesto vakcine AstraZeneka kad je transmisija virusa niska prime alternativnu vakcinu, zbog rizika od nastanka tromboze sa trombocitpenijom.

Iz IJZ-a su naveli da je tu preporuku donijela Radna grupa Instituta na osnovu prethodnih stavova Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG) i na osnovu procjene koristi i rizika objavljene Evropske agencije za ljekove (EMA).

Ističe da su zdravstveni radnici koji rade na punktovima za vakcinaciju dužni da upoznaju vakcinisane osobe o potencijalnom riziku za nastanak svih neželjenih reakcija.

“Kao i mogućim simptomima i znakovima koji mogu ukazivati da se radi o tromboze sa trombocitpenijom, kako bi se ta osoba što prije javila zdravstvenom sistemu radi odgovarajuće dijagnostike i tretmana”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su napomenuli da osobe koje su primile prvu dozu AstraZeneka vakcine ukoliko nijesu imale ozbiljne neželjene reakcije treba, kako je preporučeno, da prime i drugu dozu od istog proizvođača.

“Osobama koje su nakon prve doze razvile ozbiljne neželjene reakcije za drugu dozu im treba biti ponuđena alternativa”, navode iz Instituta.

Učestalost tromboze sa trombocitpenijom je, kako se navodi, u prosjeku jedan slučaj na 100 hiljada datih doza vakcine.

Evropska agencija za ljekove preporučila je zdravstvenim radnicima i da se ne smije davati AstraZeneka nikome ko je imao krvne ugruške s niskim nivoom trombocita (tromboza sa sindromom trombocitopenije) nakon primanja vakcine.

“Neophodno je provjeriti da li ima krvnih ugrušaka kod bilo koje osobe koja ima nizak broj trombocita u roku od tri sedmice od vakcinacije i da li znakova niskog broja trombocita kod bilo koje osobe koja ima krvne ugruške u roku od tri sedmice od vakcinacije”, ističe se u saopštenju.

IJZ su preporučili da je neophodno osigurati da pacijenti koji imaju krvne ugruške sa niskim brojem trombocita nakon vakcinacije dobiju odgovarajuću specijalističku njegu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije