fbpx
NaslovnicaCrna GoraMladi su najvažniji resurs crnogorskog društva

Mladi su najvažniji resurs crnogorskog društva

Podgorica, (MINA) – Mladi su najvažniji resurs crnogorskog društva, ocijenio je ministar prosvjete, Damir Šehović i naglasio da se stalno povećavaju potencijali za internacionalizaciju visokog obrazovanja.

Ministri prosvjete, nauke i sporta i mladih, Šehović, Sanja Damjanović i Nikola Janović, razgovarali su danas sa oko 70 studenata svih univerziteta u Crnoj Gori u okviru drugog Foruma Pitaj ministra.

Šehović je podsjetio da su prošle godine uvedene besplatne osnovne i master studije, a da je ove studijske godine upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, njih 3.541.

»Uveli smo prijemni ispit na besplatni magisterij od 2021. godine, kako bi osigurali da privilegiju upisivanja besplatnih magistarskih studija imaju najbolji. Uveli smo obaveznu praksu na sve fakultete u obimu od 25 odsto«, kazao je Šehović.

On je doodao da je osnovana Agencija za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja.

»Izradili smo prvi Zakon o akademskom integritetu koji nemaju zemlje regiona i šire, a pribavili smo i softver protiv plagijarizma za sve fakultete«, kazao je Šehović.

On je podsjetio i da Ministarstvo svake godine opredjeljuje novac za sufinansiranje školarine za oko 60 studenata magistarskih studija i preko 20 studenata doktorskih studija.

Takođe, dodao je on, godišnje se dodjeljuje oko 300 stipendija za najbolje studente.

»Godišnje se za studentske kredite izdvaja oko 1,4 miliona EUR, za stipendije i sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija preko 450 hiljada EUR, a za dotacije domovima preko dva miliona«, kazao je Šehović.

Kako je rekao, iz godine u godinu se povećavaju potencijali za internacionalizaciju visokog obrazovanja, a godišnje preko 300 studenata učestvuje u programima razmjene.

On je rekao da nije saglasan sa ocjenom da veliki broj mladih prisustvuje protestima niti da veliki broj mladih negativno odnosi prema aktuelnom sazivu studentskih organizacija u Crnoj Gori.

»Mislim da iza ove Vlade stoje rezultati. Na građanima je da nekim narednim izborima sude o tome koliko smo u tom poslu bili uspješni«, naveo je Šehović.

Upitan kako komentariše navode profesora Pravnog fakulteta i Udruženja pravnika da je novi model loš za njih, i da li će Ministartsvo razmotriti vraćanje starog modela, Šahović je rekao da izmjenama zakona prepoznat model 3 + 2 + 3 kao obavezujući model za sve ustanove visokog obrazovanja.

»To je urađeno po uzoru na najbolju evropsku praksu. Dao bih vremena da ovaj model zaživi pa ćemo tek tada napraviti analizu«, naveo je Šehović.

Na pitanje studenta Vuka Vujisića kako komentariše to što sve više mladih napuštaju državu, Šehović je kazao da bi trebalo objektivno da posmatra stvarnost.

»Ova država nikada više nije ulagala u obrazovanje. To je nešto što biste vi trebalo da podržite«, rekao je Šehović.

Kako je kazao, kvalitet se poboljšava, sve ide u tom pravcu.

»Ide u poboljšanje kvaliteta, dostupnost obrazovanja i više ne zavisi od finansijske mogućnosti već od znanja i zato su uvedene besplatne studije«, rekao je Šehović.

On smatra da situacija nije idealna, »ali smo na dobrom putu«.

Ministar sporta, Nikola Janović, rekao je da je iznenađen koliko su studenti upoznati sa radom resora na čijem je čelu.

»Vlada je obezbijedila besplatno školovanje i razne fondove. Novim zakonom o mladima, prvi put će država, u odnosu na analizu potrebe mladih, moći da sufinansira javni interes iz oblasti omladinske politike«, rekao je Janović.

On je podsjetio da je prošle godine iz tog Vladinog resora dato više od pola miliona EUR u oblast omladinske politike.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović istakla je program stipendiranja doktoranata, koji je pokrenut prošle godine.

»Riječ je atraktivnom programu koji je jedan od najljepših, ne samo u našem regionu već se može porediti i sa uslovima u zemljama zapadne Evrope. Želimo da naše ljude podstaknemo na mobilnost. Uspjeli smo da pozicioniramo Crnu Goru na naučnoj međunarodnoj mapi«, rekla je Damjanović.

Prema njenim riječima, nedavno je usvojen i program inovativnih start up-ova.

»Ono što želimo jeste da izgradimo inovativni eko sistem. Imamo plan da napravimo atraktivni ambijent za podsticanje start up-ova, iz kojeg će se razvijati održivi biznisi, tehnološke kompanije«, kazala je Damjanović.

Ona je rekla da Vlada radi na tome da otkloni niz zakonskih, biznis barijera, da omogući infrastrukturu.

»Želimo da studenti najviše profitiraju iz ovog našeg programa«, poručila je Damjanović.

Ona je kazala da želi da studenti upoznaju mobilnost.

»Crna Gora pruža dobre uslove za studiranje. Nećete naći često da je studiranje besplatno«, kazala je Damjanović.

Student povjerenik UCG-a, Vasilije Ivanović rekao je da su studenti uputili niz konkretnih pitanja, vezana za probleme, koje studenti imaju.

»Problemi studenata UCG postoje. Reforma je tek zaživjela. Kada je u pitanju infrastruktura, i tu imamo problema kao i modela novog modela studiranja«, rekao je Ivanović.

On je kazao da bi ta pitanja sada trebalo pokrenuti.

»Pokrenuli smo ankete gdje će studenti moći da iznesu svoje mišljenje«, naveo je Ivanović.

Forum je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Rektoratom UCG, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta i mladih i Ministarstvom nauke, u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

Najčitanije