fbpx
NaslovnicaCrna GoraMitropolit Mihailo čestitao Božić

Mitropolit Mihailo čestitao Božić

Podgorica, (MINA) – Miropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, čestitao je vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti Božić i dodao da vlasti moraju shvatiti da samo na temeljima pravde i božanske istine može carevati mir, bratstvo i dobra volja među ljudima.

„Molimo se svevišnjem da urazumi silnike koji su na pravdi boga oteli naše svetinje i priječe nam vršenje službe na našim oltarima, i pokaže im put razumnog i pravednog rješenje crnogorskog crkvenog pitanja“, rekao je Mihailo u Božićnoj poslanici.

On je pozvao sve koji o tome odlučuju da ne grade svoju sreću na bezakonju, ponižavanju Crnogorske crkve i odricanju prava Crnogorcima da budu „svoji na svome“.

„Vlasti u ove blage dane moraju da shvate da samo na temeljima pravde i božanske istine može carevati mir, bratstvo i dobra volja među ljudima”, poručio je Mihailo.

On je kazao da pred crnogorskom crkvom stoji odgovornost da doprinese miru, pravdi i bratstvu u zemlji.

„Obavezujemo smo pred gospodom, kao crkva najbrojnijeg naroda, i ja lično kao njen poglavar, da će nam to biti sveta dužnost da sačuvamo mir i ljubav među narodima i pripadnicima svih vjera, i da ćemo se svim srcem zalagati za sreću i napredak naše domovine“, poručio je Mihailo.

On je rekao da je zabrinut zbog ponižavajućeg statusa CPC-a.

„Po drugi put u posljednjih sto godina, i crkva i narod, raspeti su na stub srama i stradanja“, ocijenio je Mihailo.

On je kazao da se CPC saosjeća sa žrtvama virusa korona i sa onima koji pate za najbližima koji su postradali od njega.

„Iskazujemo najdublju zahvalnost svim medicinskim radnicima i onima koji se u ove dane bore za spas naroda od ove pošasti, i prizivamo božju blagodat na svima njima“, rekao je Mihailo.

On je kazao da CPC u cijeloj svojoj istoriji dijelila subinu naroda, i danas je dijeli.

„Radujući se Božiću, očinskom ljubavlju grlimo svu svoju duhovnu djecu, ma gdje bili, u zemlji ili rasijanju jer je sada vrijeme milosti, vrijeme spasa. Ujedinimo se oko svojih svetinja i Svete Crnogorske pravoslavne crkve”, zaključio je Mihailo.

Najčitanije