fbpx
NaslovnicaCrna GoraMisija OEBS-a podržava digitizaciju stenogramskih zapisa Skupštine

Misija OEBS-a podržava digitizaciju stenogramskih zapisa Skupštine

Podgorica, (MINA) – Oko 50 hiljada zapisnika sa sjednica Skupštine Crne Gore od 1991. do 2008. godine je digitizovano i mogu se pretraživati po datumu, godini, sazivu, sjednici, političkoj partiji i govorniku, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Ovaj proces završen je u srijedu obukom za zaposlene u Skupštini o praktičnoj upotrebi softvera, razvijenim uz podršku Misije 2022. godine.

Digitizacija zapisa, kako se navodi, omogućava javnosti, uključujući profesionalce, istoričare, studente i istraživače, sistematičniji i lakši pristup arhivskoj građi.

“Kao važno istorijsko svjedočanstvo parlamentarnog života u Crnoj Gori, stenogrami skupštinskih sjednica predstavljaju bogat politički, društveni i istorijski izvor informacija za sadašnje i buduće generacije”, kaže se u saopštenju.

Šefica Bibliotečko-dokumentalističkog centra i Arhiva, Jelisaveta Blagojević- Miljanić, kazala je da je ovaj softver koristan alat za zaposlene u Biblioteci.

Kako je kazala, on omogućava brzu i jednostavnu pretragu skeniranog i OCR-ovanog teksta bilješki, nesumnjivo doprinoseći povećanju efikasnosti, kvaliteta i preciznosti procesa pripreme odgovora na zahtjeve korisnika – poslanika i građana.

„Umjesto prelistavanja često fizički teških i obimnih sveski bilješki, sada zaposleni u Centru imaju mogućnost da se služe modernom aplikacijom koja podrazumijeva jednostavno korišćenje kroz jasno definisane filtere”, rekla je Blagojević Miljanić.

Kako je navela, povećava se i unapređuje zaštita orginalnog teksta bilješki u štampanoj verziji, s obzirom na to da je smanjena potreba za njihovim korišćenjem u toj formi.

Arhivska građa je, budući da je u početnoj fazi procesa, trenutno dostupna samo na zahtjev koji se upućuje Skupštini.

“Misija će ove godine podržati digitizaciju stenogramskih zapisa sa skupštinskih sjednica od 1946. do 1988. godine, pomažući Parlamentu u njegovom zadatku da sačuva, zaštiti i učini ova svjedočenja dostupnim javnosti”, kaže se u saopštenju.

Misija je u prethodne dvije godine podržala digitalizaciju bibliotečkih usluga i procedura Skupštine, obezbjeđujući da više od 90 odsto bibliotečkog fonda bude učitano u Kooperativni onlajn bibliografski sistem i usluge (COBISS).

“U okviru podrške Biblioteci Skupštine, Misija je pomogla i u izradi pravilnika Biblioteke, koji detaljno opisuje svakodnevni rad biblioteke i navodi prava i obaveze korisnika”, kaže se u saopštenju Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije