fbpx
NaslovnicaCrna GoraMiščević: Teško ocijeniti ko će biti sljedeća članica EU

Miščević: Teško ocijeniti ko će biti sljedeća članica EU

Podgorica, (MINA) – Posmatrajući prethodne talase proširenja, teško je ocijeniti ko će biti sljedeća članica Evropske unije (EU), kazala je zamjenica generalne sekretarke Regionalnog savjeta za saradnju, Tanja Miščević.

Ona je na konferenciji “Devet godina crnogorskih pregovora sa EU” ocijenila da će se Unija držati principa napredovanja na evropskom putu u skladu sa onim što je urađeno.

“Teško je ocijeniti ko će biti sledeća članica Evropske unije, posmatrajući prethodne talase proširenja. Ništa nije garantovano“, rekla je Miščević.

Ona je dodala da je nova metodologija za pregovore dvostruko značajna i da unosi dugo očekivane novine.

„Da budemo i prije članstva uključeni u neke od politika EU. Jedina značajna novina su klasteri, koje Crna Gora već ima kroz praćenje pregovora preko svog pregovaračkog tima“, navela je Miščević.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić istakla je da je transformativna moć procesa neupitna i da je trenutak da svako iz svog domena doprinese procesu.

„Važno je kreirati nove modele saradnje, iskoristiti kapacitete svih koji žele da doprinesu procesu, razmišljati kako da unapređenje zakonodavnog okvira, dalju nadgradnju institucija sistema radimo zajedno na jedan praktičan i pragmatičan način“, kazala je Kordić.

Govoreći o obavezama iz poglavlja 23 i 24, ona je istakla da su, prema procjenama, 83 privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 u značajnoj mjeri ispunjena.

„Ova oblast je dijeljena nadležnost velikog broja akatera u društvu. Trenutak je da Crna Gora pokaže da se usklađuje sa sistemom vrijednosti EU. Zato je teško kvantifikovati preostala privremena mjerila koja bi nas dovela do završnih mjerila“, kazala je Kordić.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, smatra da bi pregovori o članstvu trebalo da budu dio demokratske tranzicije Crne Gore na njenom putu ka EU.

„Nadamo se da će Crna Gora uspjeti da nadvlada svoje političke probleme koji se prelamaju na leđima najugroženijih skupina“ ocijenio je Picula.

On je kazao da je i u uslovima pandemije COVID 19 EU pružila snažnu finansijsku podršku državama Zapadnog Balkana.

„Iako je i sama EU teško pogođena pandemijom, nije uskratila resurse već pružila ozbiljnu potporu državama Zapadnog Balkana protiv ove neposredne prijetnje“, naveo je Picula.

On je dodao da EU nastavlja da države Zapadnog Balkana posmatra kao partnere.

Picula je kazao da je Vlada pokazala usklađenost sa ciljevima NATO-a i želju za usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

Integracija u NATO, kako je dodao, donijela je ekonomske i sigurnosne koristi Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...