fbpx
NaslovnicaCrna GoraMeđuvladina konferencija potvrda nedvosmislene podrške evropskom putu

Međuvladina konferencija potvrda nedvosmislene podrške evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Međuvladina konferencija u Briselu i zaključci Savjeta Evropske unije (EU) o proširenju predstavljaju potvrdu kontinuirane i nedvosmislene podrške Unije za evropski put Crne Gore, kazala je šefica Delegacije EU u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Ona je, na radnom ručku ambasadora država članica EU akreditovanih u Crnoj Gori, na kojem je gost bio crnogorski predsjednik Milo Đukanović, pozvala na odlučno angažovanje na putu reformi u Crnoj Gori i podsjetila na veliku podršku građana za evropske integracije.

Iz službe za informisanje predsjednika saopštili su da je radni ručak organizovao ambasador Slovenije Gregor Preskar, uz podršku Pope.

Đukanvović je čestitao Sloveniji na uspješnom predsjedavanju i pažnji koja je za to vrijeme posvećena Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori, kao i kontinuiranoj višedecenijskoj podršci strateškim procesima države.

„On se osvrnuo na zanimljiv političko-društveni kontekst koji je obilježio period od poslednjeg susreta sa ambasadorima, navodeći da je vrijeme dalo za pravo ocjenama o potrebi prevazilaženja krize i objektivnog zastoja ekonomskog i evropskog napretka Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je istakao da promjene, iako dobrodošle, ne znače uvijek boljitak, što, kako je naveo, potvrđuju zabrinjavajući rezultati u ključnim oblastima.

„U tom kontekstu ukazao je na neophodnost uspostavljanja efikasnijeg državnog i zdravstvenog sistema u cilju borbe protiv pandemije, brze deblokade procesa pristupanja, povratka povjerenja investitora, kao i uspostavljanja funkcionalnosti institucija“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je ponovio da je za stabilnost i perspektivu Zapadnog Balkana neophodna puna integracija u EU.

On je istakao da je samit na Brdu kod Kranja u pravom trenutku poslao jasnu i ohrabrujuću poruku, koja, kako je kazao, treba da zaživi i kroz konkretnu politiku obnove posustalih reformskih napora.

„Crna Gora može brzo da se vrati u tu poziciju“, naveo je Đukanović.

Preskar je podsjetio na rezultate šestomjesečnog predsjedavanja EU.

On je, kako je saopšteno, naglasio uspjeh samita na Brdu i ukazao na njegov značaj za dalji napredak u procesu reformi u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije