fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedoks: Slobodni i profesionalni mediji suštinski dio funkcionalnog društva

Medoks: Slobodni i profesionalni mediji suštinski dio funkcionalnog društva

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks

Stav povodom Svjetskog dana slobode medija

Treći maj je Svjetski dan slobode medija i ovaj dan sam izabrala da prokomentarišem medijsko okruženje u Crnoj Gori.

Crna Gora je član Koalicije za slobodu medija. Ova koalicija je incijativa koju su Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada pokrenuli prije dvije godine, a Crna Gora je jedna od 47 zemalja koje su se tada, u Londonu, obavezale na poboljšavanje medijskih sloboda. Vlade ovih zemalja, uključujući crnogorsku, su se složile da se pozabave izazovima sa kojima se novinari suočavaju, prate slučajeve prijetnji novinarima na pojedinačnoj osnovi, podstiču raznolikost i nezavisnost medija u interesu javne dobrobiti, kao i da podržavaju slobodu medija u multilateralnim tijelima.

Nama je stalo do slobode medija jer su profesionalni i nezavisni mediji suštinski dio demokratije. Zaista dobro istraživačko novinarstvo je velika prednost za bilo koje društvo. Takvo novinarstvo otkriva detalje problema koje često i ne primijetimo. Ono čini vlade, kompanije i druge organizacije odgovornima. Ako u našem medijskom okruženju imamo visok nivo pluralizma, imamo raznolikost medija koji predstavljaju različita mišljenja sa kraja na kraj političkog spektra, onda možemo da formiramo uravnoteženo mišljenje o tome šta se u našem društvu dešava. Ako imamo odgovarajuće regulatorno okruženje za novinarski rad onda možemo uspješno da se suočavamo sa dezinformacijama i da budemo sigurni da postoji odgovornost za ono što se napiše. Slobodni i profesionalni mediji su suštinski dio funkcionalnog društva koji doprinose poboljšanju stabilnosti i prosperiteta.

Medijsko okruženje u Crnoj Gori je malo izazovnije. Jemstvo medijskih sloboda je dokument koji je potpisala prethodna vlada; nova vlada se prošle godine, po preuzimanju vlasti, obavezala da popravi uslove pod kojima novinari rade – što je dobrodošlo. Međutim, prošlog mjeseca imali smo verbalni napad na novinara koji je radio svoj posao. Prije dva mjeseca došlo je do fizičkog napada na novinara drugog medija. U toku kratkog perioda mog boravka ovdje obaviještena sam i o drugim slučajevima. Ovakvi napadi, čiji cilj je vjerovatno pritisak na novinare koji imaju politički stav različit od stava napadača, ne smiju ostati bez odgovora. Ne treba zaboraviti ni i istoriju slučajeva nasilja koji nisu do kraja istraženi.

Kao članica međunarodne zajednice, kao nezavisni posmatrač, vidim da se izvještava o napadima na novinare sa kraja na kraj političkog spektra. Ne reagujem uvijek javno na svaki pojedinačni incident, niti namjeravam da to radim u budućnosti. Novinare vidim kao ljudska bića koja rade težak posao i ne vrednujem ih na osnovu njihovih političkih stavova. Danas želim zvanično da izjavim da potpuno jasno osuđujem nasilje nad novinarima u bilo kom obliku, o kojem god novinaru ili mediju da se radi.

Mislim da postoji dovoljno prostora u crnogorskom društvu za izražavanje različitih političkih mišljenja, kao i za medijsko izvještavanje iz različitih političkih perspektiva. Medijski profesionalci za nas ovdje otvaraju prozor kroz koji možemo bolje da spoznamo i shvatimo različite političke pravce, bilo da se sa njima slažemo ili ne. Kad počnemo da gušimo te različite glasove mi gubimo dio bogatstva društva i ograničavamo svoj kapacitet da ga shvatimo.

Na Svjetski dan slobode medija željela bih da odam priznanje hrabrosti i izdržljivosti ovdašnjih novinara. Ohrabrila bih vladu da nastavi sa svojom ambicijom da ojača i stepen zaštite i regulatorno okruženje za novinare u Crnoj Gori, kao i da nam se pridruži u ispunjavanju našeg Jemstva medijskih sloboda.

Najčitanije