fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica: Sudska vlast se oduprla svim pritiscima

Medenica: Sudska vlast se oduprla svim pritiscima

Podgorica, (MINA) – Sudovi u Crnoj Gori u prvih pola godine riješili 99,3 odsto predmeta, čime su predsjednici sudova i sudije dokazali da se svojim radom i postignutim rezultatima sudska vlast oduprla svim pritiscima, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, predsjednici sudova u Croj Gori održali su sastanak na kojem su razmatrali polugodišnji izvještaj o radu.

„Prema podacima iz izvještaja, svi sudovi ostvarili su izvanrednu stopu efikasnosti od 99,3 odsto od čega osnovni sudovi 95, viši sudovi 101 , Apelacioni sud 95, Privredni sud 88, Upravni sud 144 i Vrhovni sud 98 odsto“, kazala je Medenica.

Prema njenim riječima, uprkos činjenici da je prosječna opterećenost po sudiji bila 312,2 predmeta, postupak je trajao do tri mjeseca u 60 odsto predmeta, što je do sada najbolje zabilježeni rezultat.

„U pogledu izrade odluka van roka, održan je izuzetno pozitivan indeks na nivou ranijeg izvještaja, pri čemu su osnovni sudovi u Danilovgradu, Pljevljima, Plavu, Rožajama i Žabljaku bez prekoračenja roka”, kazala je Medenica.

Na sastanku je konstatovano da je kvalitet rada, koji obuhvata i najizazovniji period tokom COVID-19, zadržan na ranijem nivou i da je potrebno raditi njegovom daljem unapređenju.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, predsjednici sudova uzeće u obzir uvođenje novih rješenja u pristupu organizaciji poslova, u skladu sa uslovima daljeg razvoja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

Medenica je kazala da je očuvanje zdravlja zaposlenih i stranaka prioritetno i da će predsjednici sudova nastaviti da preduzimaju sve mjere na poštovanju svih mjera i preporuka nadležnih organa.

Predsjednici sudova su, kako je saopšteno, analizirali i primjenu propisa na polju organizacije sudstva, kao i mjere koje se preduzimaju u cilju ispunjavanja obaveza iz agende pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Uvažavajući mjere održavanja fizičke distance, Vrhovni sud je za potrebe održavanja sastanka koristio prostoriju Centralne banke Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije